Blog > Komentarze do wpisu

Kisiel arbuzowo-ananasowy


…czyli co zrobić z przejrzałymi owocami, których nie chcemy już zjeść w normalnej postaci. Kupiliśmy arbuza. I to w dodatku całego. Niestety okazał się już baaaardzo mocno dojrzały, a właściwie przejrzały. I mimo, że jestem fanką arbuza, to za tym o „ziemniaczanej” konsystencji, jak zawsze to z siostrą nazywałyśmy, nie przepadam. Bananów zaczynających ciemnieć tez nie zjem. Ale my w ogóle nie lubimy dojrzałych bananów. Najlepsze są te jeszcze zielonkawe, żółtych już raczej nie jadam. No i miałam jeszcze pół puszki ananasa po sosie słodko kwaśnym. Więc wymyśliłam, że zrobię kisiel. Kiedyś, na samym początku, się z Nim zajadaliśmy kisielem, więc miło było tak przywołać wspomnienia, nawet za pomocą trochę innego smaku.

Kisiel arbuzowo - ananasowy

Składniki (dla  4 osób):

  • 1kg arbuza
  • puszka ananasa
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 banany

Można dodać też inne owoce, lub jeszcze jakies. Do tej mieszanki pasowałoby np. mango lub melon miodowy.

 

Sposób przygotowania:

Miąższ arbuza wykroić ze skórki i wypestkować. Przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Jeżeli chcecie przejrzysty kisiel – przetrzeć przez sito (ja tego nie zrobiłam). Zmiksowanego arbuza przełożyć do garnuszka i dodać sok ananasa z puszki. Można zostawić 1/3 szklanki soku, do rozpuszczenia w niej skrobi ziemniaczanej. Do garnuszka wcisnąć sok z cytryny i spróbować czy smaki się dobrze równoważą – jeśli jest za słodkie – dodać jeszcze cytryny, jeśli nie dość słodkie (pamiętajcie o odstawionym soku!) – dosłodzić brązowym cukrem. Soki z owoców doprowadzić do wrzenia. W odstawionym soku z ananasa lub odrobinie wody rozpuścić mąkę. Wlać do gotujących się soków i gotować przez ok. 1 minutę, aż kisiel zgęstnieje. Nie każdy lubi taką samą gęstość kisielu, więc jeśli wyjdzie za gęsty można dodać odrobinę wody i rozmieszać, jeśli za rzadki powtórzyć procedurę zagęszczania odpowiednią ilością skrobi. W międzyczasie plastry ananasa pokroić na mniejsze cząstki, a banany na średniej grubości plasterki, wrzucić do garnka z kisielem i wymieszać. Do 4 wypłukanych zimną wodą (w sumie nie wiem czemu, ale tak zawsze jest napisane na opakowaniach kisielu ;) salaterek przelać gotowy kisiel z owocami.

Smacznego deseru!

Kisiel arbuzowo - ananasowy

Kisiel arbuzowo - ananasowy

niedziela, 15 sierpnia 2010, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
grazyna1961.only
2010/08/15 13:17:02
Pycha! Lubie naturalne kisiele :)

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011