Blog > Komentarze do wpisu

Kotlet de volaille


Dziś klasycznie. Bez kombinowania, bez zmieniania. Zwykły de volaille. Zwykły, nie zwykły. Danie klasyczne, ale podane z ziemniaczanym puree i smaczną surówką jest magiczne. Kremowymi ziemniakami zbieramy z talerza masło wypływające z kotletów, zachwycając się przy tym soczystością mięsa i przełamując wszystko świeżymi, soczystymi warzywami. Klasyka ma coś w sobie. W końcu z jakiegoś powodu tą klasyką jest...

Kotlet de volaille

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Ok. 75g masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

 

Sposób przyrządzenia:

Masło podzielić na 4 (lub 6) kawałków, 2 małe i 2 większe i wstawić do zamrażarki (można je ułożyć na pergaminie, bo do talerzyka mogą się przykleić), aby się mocno schłodziły.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błon i tłuszczu. Odciąć małe boczne kawałki. Kawałki kurczaka rozbić przez folię spożywczą dokładnie, dość cienko. Należy być przy tym ostrożnym, aby nie podziurawić nigdzie mięsa. Kotlety można zostawić tej wielkości, lub duże filety przekroić na pół, aby otrzymane kotlety były mniejsze. Rozbite filety posolić i popieprzyć z obu stron. Przygotować panierkę. W głębokim talerzu rozkłócić jajka z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z mąką. Wyjąć masło z zamrażarki, układać na środku każdego kotleta i dokładnie zawijać mięso, tak aby masło nie mogło wypłynąć podczas smażenia. Uformowane kotlety obtaczać dwukrotnie w jajku i bułce tartej. Smażyć kilka minut na rozgrzanej patelni pokrytej warstwą oleju. Kotlety smażyć z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

Podawać z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

piątek, 05 listopada 2010, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
fantazjemagdyk
2010/11/05 18:20:22
taką klasykę to ja bardzo lubię :)
-
karmel-itka
2010/11/06 13:45:15
mmm... zdecydowanie jestem na tak za takimi, domowymi. oj, taaak.
-
milka1204
2010/11/07 19:19:56
Takie złociste, że aż ślinka cienkie na ich widok. Lubię taką klasykę :)
-
panna_malwinna
2010/11/10 08:55:47
klaska jest najlepsza. sama już nie pamiętam kiedy robiłam to danie.

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011