Blog > Komentarze do wpisu

Pierś kurczaka w migdałach


I już oficjalnie po sesji. Przed chwilą dowiedziałam się, że zaliczyłam  ostatni niepewny egzamin, więc już spokojnie mogę odpocząć i nadrobić zaległości :)

Na początek przepyszne filety drobiowe panierowane płatkami migdałowymi. Są bardzo proste w przyrządzeniu, wymagają niewielu składników, a ich wygląd i przede wszystkim smak nada się nawet na proszony obiad czy wykwitną kolację we dwoje. Dzięki krótkiemu smażeniu mięso pozostaje soczyste, a maślany smak migdałów doskonale wykańcza smak. Do tego puree ziemniaczane i sałata polana sosem winegret i śmiało możemy zapraszać gości lub domowników do stołu.


Pierś kurczaka w migdałach

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150g płatków migdałowych
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki masła (+ łyżeczka oliwy)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Pierś umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić na kotlety i bardzo delikatnie rozbić je płaską stroną tłuczka. Dokładnie posolić i popieprzyć z obu stron. W głębokim talerzu rozkłócić jajo z solą i pieprzem. Do drugiego głębokiego talerza wsypać płatki migdałowe, a do trzeciego mąkę. Na patelni rozpuścić masło z łyżeczką oliwy, aby masło się nie paliło. Kotlety panierować w mące, następnie w jajku i na koniec dokładnie obtoczyć w płatkach migdałowych. Delikatnie przełożyć na rozgrzane masło i smażyć 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Należy uważać, aby płatki się nie przypaliły, bo mogą zgorzknieć. Płatki migdałowe, których nie zużyjemy do panierki usmażyć na złoty kolor na maśle. Kotlety podawać z ziemniaczanym puree posypanym zezłoconymi na maśle płatkami migdałowymi i sałatą polaną balsamicznym sosem winegret (przepis na ten sos znajdziecie tutaj).

Smacznego!

Pierś kurczaka w migdałach

sobota, 05 lutego 2011, tu-tusia

Komentarze
2011/02/05 15:53:46
kurczaka w migdałach też robiłam i bardzo nam smakował. fajnie, że przypomniałaś mi o nim :)
-
2011/02/05 16:22:40
W takiej migdalowej panierce miesko smakuje pysznie:)
-
2011/02/05 16:44:47
rewelacja!
wspaniała alternatywa dla kurczaka.
-
2011/02/05 16:50:23
Gratuluję zdanej sesji:)
A kurczak wygląda bardzo apetycznie, w panierce migdałowej jeszcze nie robiłam:)
-
2011/02/06 09:28:59
Smaka mi narobiłaś. Kiedyś muszę zrobić w migdałach!
-
2011/02/09 11:22:14
bardzo mi się podoba taki nietradycyjny sposób na kurczaka!
-
Gość: anomim, aaxq109.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/07 17:30:17
smaczne jest także z sosem sojowym
-
Gość: , 176-96-175-113.net.meganet.net.pl
2012/07/15 21:50:24
Robię te kotlety są wyśmienite:)
-
2014/08/08 21:17:56

uwielbiam to danie :):):)

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011