Blog > Komentarze do wpisu

Pier¶ kurczaka w migdałach


I już oficjalnie po sesji. Przed chwil± dowiedziałam się, że zaliczyłam  ostatni niepewny egzamin, więc już spokojnie mogę odpocz±ć i nadrobić zaległo¶ci :)

Na pocz±tek przepyszne filety drobiowe panierowane płatkami migdałowymi. S± bardzo proste w przyrz±dzeniu, wymagaj± niewielu składników, a ich wygl±d i przede wszystkim smak nada się nawet na proszony obiad czy wykwitn± kolację we dwoje. Dzięki krótkiemu smażeniu mięso pozostaje soczyste, a ma¶lany smak migdałów doskonale wykańcza smak. Do tego puree ziemniaczane i sałata polana sosem winegret i ¶miało możemy zapraszać go¶ci lub domowników do stołu.


Pier¶ kurczaka w migdałach

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150g płatków migdałowych
  • 100g m±ki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki masła (+ łyżeczka oliwy)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrz±dzenia:

Pier¶ umyć, osuszyć i oczy¶cić. Pokroić na kotlety i bardzo delikatnie rozbić je płask± stron± tłuczka. Dokładnie posolić i popieprzyć z obu stron. W głębokim talerzu rozkłócić jajo z sol± i pieprzem. Do drugiego głębokiego talerza wsypać płatki migdałowe, a do trzeciego m±kę. Na patelni rozpu¶cić masło z łyżeczk± oliwy, aby masło się nie paliło. Kotlety panierować w m±ce, następnie w jajku i na koniec dokładnie obtoczyć w płatkach migdałowych. Delikatnie przełożyć na rozgrzane masło i smażyć 3-4 minuty z każdej strony na ¶rednim ogniu. Należy uważać, aby płatki się nie przypaliły, bo mog± zgorzknieć. Płatki migdałowe, których nie zużyjemy do panierki usmażyć na złoty kolor na ma¶le. Kotlety podawać z ziemniaczanym puree posypanym zezłoconymi na ma¶le płatkami migdałowymi i sałat± polan± balsamicznym sosem winegret (przepis na ten sos znajdziecie tutaj).

Smacznego!

Pier¶ kurczaka w migdałach

sobota, 05 lutego 2011, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
justmydelicious
2011/02/05 15:53:46
kurczaka w migdałach też robiłam i bardzo nam smakował. fajnie, że przypomniała¶ mi o nim :)
-
kulinarnespotkania
2011/02/05 16:22:40
W takiej migdalowej panierce miesko smakuje pysznie:)
-
karmel-itka
2011/02/05 16:44:47
rewelacja!
wspaniała alternatywa dla kurczaka.
-
wiosenka27
2011/02/05 16:50:23
Gratuluję zdanej sesji:)
A kurczak wygl±da bardzo apetycznie, w panierce migdałowej jeszcze nie robiłam:)
-
mikimama
2011/02/06 09:28:59
Smaka mi narobiła¶. Kiedy¶ muszę zrobić w migdałach!
-
ugotujmy
2011/02/09 11:22:14
bardzo mi się podoba taki nietradycyjny sposób na kurczaka!
-
Go¶ć: anomim, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/07 17:30:17
smaczne jest także z sosem sojowym
-
Go¶ć: , *.net.meganet.net.pl
2012/07/15 21:50:24
Robię te kotlety s± wy¶mienite:)
-
20halina
2014/08/08 21:17:56

uwielbiam to danie :):):)

¦więtujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i ¶wi±tecznie 2011