Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z awokado


Pyszna, kolorowa sałatka. Doskonale pasuje zarówno do obiadu jak i na przekąskę lub zjedzona z chrupiąca bagietką w pracy czy na uczelni. Jest bardzo lekka, ale dość sycąca. Kremowe awokado, chrupiąca papryka, świeży ogórek i zaostrzająca wszystko cebulka doskonale współgrają dając połączenie, do którego chętnie będziemy wracać. Idealnie sprawdzi się również do wszelkich grillowanych przysmaków, a sezon na grilla coraz bliżej. :)

Sałatka z awokado

Składniki:

  • Mała główka sałaty lodowej
  • 2 małe, dojrzałe awokado (muszą być dość miękkie)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 spory ogórek wężowy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę porwać na małe kawałki, umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Awokado pokroić w kotskę. Najłatwiej zrobić to w ten sposób: przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę, naciąć miąższ w kostkę, uważając, aby nie uszkodzić przy tym skórki i wyjąć za pomocą łyżki. Do miski wpadnie nam miąższ pokrojony w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienki piórka. Ogórka dokładnie wyszorować i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. W małej miseczce lub słoiczku przygotować sos balsamiczny. Wlać ocet, dodać sól i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać trzepaczką lub potrząsnąć zamkniętym słoiczkiem, aż składniki się dobrze połączą, a sos przybierze postać emulsji. Dodać pieprzu do smaku, wymieszać i dodać do warzyw. Wszystkie składniki wymieszać i podawać do mięs lub jako przekąskę z pieczywem.

Smacznego!

Sałatka z awokado

wtorek, 12 kwietnia 2011, tu-tusia

Komentarze
2011/04/12 22:05:15
zdrowe pyszności :-)
-
Gość: izabela, 89-73-202-177.dynamic.chello.pl
2011/04/13 00:04:40
A nie dodajesz troche limonki do awokado, zeby nie sciemnialo i nie bylo mdle?
-
2011/04/13 11:47:25
Mniam, wygląda obłędnie.
-
2011/04/13 12:04:21
te kolory zdecydowanie wzmagają apetyt :)
-
2011/04/13 12:37:21
Izabelo w tej sałatce nie potrzeby dodawać limonki do awokado, bo jego właściwości załatwia ocet balsamiczny z winegretu. Jego kwaskowatość wydobywa kremowość awokado bez mdłego smaku, a właściwości kwasu nie dopuszczają do utlenienia się owocu. Zresztą sałatkę pochłonęliśmy prawie natychmiast, więc nie miał się kiedy ściemnieć ;)
Dziękuję wszystkim za komentarze :*

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011