Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z pesto i pieczoną papryką


Na naszych talerzach w dalszym ciągu kolorowo – warzywnie. Tym razem wprawdzie głównie paprykowo, ale i tak pysznie. Ten włoski z pochodzenia makaron może być podany zarówno w temperaturze pokojowej jako sałatka jak i na ciepło – jako lekki obiad czy kolacja. Pieczenie papryki wyzwala całą jej słodycz – będziecie zaskoczeni jak intensywny smak może mieć to warzywo. Pesto, którym jest pokryty makaron jest idealnym tłem dla tej paprykowej uczty. Macie ochotę na dobre jedzonko w pracy lub na uczelni? Przygotujcie sobie tą sałatkę – będziecie zadowoleni. My pochłonęliśmy we trójkę całą porcję na raz, a On wieczorem był bardzo rozczarowany, że nic już nie zostało ;)

Przepis pochodzi z „Kuchnia włoska. Ponad 100 wspaniałych przepisów” – dodałam do niego własne modyfikacje.


Sałatka z pesto i pieczoną papryką

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 400g makaronu muszelki
  • 100g boczku lub długodojrzewającej szynki (w wersji sałatkowej polecam szynkę)
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek
  • Cytryna
  • 4-5 łyżek bazyliowego pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść bazylii
  • parmezan/dzigas/pecorinodo posypania
  • Opcjonalnie można dodać garść prażonego słoneczniku

 

Sposób przyrządzenia:

Papryki umyć i osuszyć. Piekarnik rozgrzać (ja nagrzałam do 230st.) i piec papryki, obracając co kilka minut, aby skórka sczerniała ze wszystkich stron. Zajmie to ok. 10-15 minut. Gdy już się upieką należy je wyjąć, włożyć do miski i przykryć ręcznikiem papierowym. W tym czasie wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente. Boczek lub szynkę pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni (szynkę tylko leciutko, boczek wysmażyć trochę bardziej. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać pesto z oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Odcedzony makaron (warto zostawić w nim ze 2 łyżki wody z gotowania – wtedy nie będzie suchy i nie wchłonie całego pesto tylko ładnie się nim pokryje) i mieszamy dokładnie z mieszaniną pesto. Przestudzoną delikatnie paprykę  obrać ze skórki (po upieczeniu będzie łatwo odchodzić), usunąć gniada nasienne i pokroić w paski. Do makaronu dodać boczek/szynkę i paprykę, wymieszać wszystko. Liście bazylii porwać, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nimi gotowy makaron. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Makaron z pesto i pieczoną papryką

Makaron z pesto i pieczoną papryką

poniedziałek, 18 kwietnia 2011, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/18 19:27:07
Pychota.
-
2011/04/19 09:07:20
Zrobiłam :) Wystarczyło na kolację i na dzisiejszy obiad do pracy :) Zamiast boczku dodałam szynkę szwarcwaldzką i dodatkowo wkroiłam kozi ser. Przepyszne! Narzeczony był w siódmym niebie.
-
tu-tusia
2011/04/19 10:49:20
Tak szybko się udało zrobić?? Jestem pod wrażeniem :)
Ciesze się, że smakowało i bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam!
-
2011/04/20 11:40:55
Dzisiaj mój facet znowu chce tę sałatkę na kolację ;)
-
diab79
2011/04/23 16:18:56
Kiedy byłam mała, uwielbiałam słodycze ponad wszystko. Z wiekiem przestawiło mi się na sałatki i eksperymentuję w tej dziedzinie bez opamiętania. Dlatego wypróbuję i Twoją propozycję, bo wygląda smakowicie i wiosennie :)
-
Gość: kasiek, *.internetia.net.pl
2011/05/02 14:27:16
Faktycznie pyszna sałatka, na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję :)
-
panna_malwinna
2011/05/05 16:27:57
dawno dawno temu robiłam bardzo podobną- Twoja tak pięknie kolorowo się prezentuje. osobiście się przyznam że jestem uzależniona od pieczonej papryki;)

buziaki;*
-
2011/10/09 21:39:34
Musiałam zaglądnąć z ciekawości do tej sałatki.Muszę przyznać,że to jest własnie to ,co uwielbiam.Pycha!
-
Gość: kama, *.dynamic.chello.pl
2014/03/28 15:49:30
ja dodalam bocze (chyba od kani) i wyszlo super:) wiec polecam!

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011