Blog > Komentarze do wpisu

Steki z polędwicy wołowej w sosie z gorgonzoli z pistacjami i winogronami


Po sesyjno-wyjazdowej nieobecności wracam (mam nadzieję) pełną parą. Wracam wprawdzie ja, ale z nie moim daniem. Tym razem swoje kulinarne możliwości prezentuje On :) Całe danie jest według jego pomysłu i wykonania, no może prawie całe ;) Tym razem jest to kuchnia dość wykwintna, która sprawdzi się doskonale na kolacji czy obiedzie we dwoje lub w większym gronie gdy chcemy zrobić na gościach wrażenie. W dodatku danie robi się w mniej jak pół godziny. Jedyną przeszkodą jest cena. Obiad bazuje na składnikach z wyższej półki i o wyższej cenie, ale czasem można zaszaleć prawda? Zwłaszcza, że jeśli zjemy tylko we dwójkę koszt nie będzie, aż taki wysoki, a na pewno niższy niż podczas wizyty w restauracji. A efekt? Efekt co najmniej restauracyjny. Więc chyba warto się skusić ;) Zwłaszcza że, pistacje i winogrona w sosie z sera pleśniowego smakują fantastycznie. Do tego szparagi i najlepsze mięso. Trudno znaleźć lepsze połączenie.


Steki z polędwicy wołowej w sosie z gorgonzoli z pistacjami i winogronami 

Składniki (dla 3 osób):

  • 450g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 70g kremowej gorgonzoli
  • 70ml śmietanki 12%
  • ½ szklanki pistacji
  • 1 ½  pęczka białych szparagów
  • Mała kiść czerwonych winogron
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę umyć i osuszyć. Pokroić na 3 steki po ok. 150g każdy. Każdy stek oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć oliwą truflową. Odstawić do zamarynowania. Szparagi umyć, obrać i odłamać zdrewniałe końce. Nastawić wodę do gotowania szparagów. Pistacje obrać z łupinek i lekko rozdrobnić. Do gotującej się wody włożyć szparagi, dodać łyżeczkę cukru i soli. Gotować ok. 10-15 minut do miękkości. W małym rondelku podgrzać śmietankę i dodać gorgonzolę. Podgrzewać do rozpuszczenia się sera. Dodać pistacje. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Gdy wszystko jest już prawie gotowe rozgrzać patelnię. W zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia mięsa należy je smażyć od 4 do 8 minut z każdej strony. Na talerzach układać szparagi, na nie kłaść stek, polewać sosem. Udekorować kilkoma winogronami. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Steki z polędwicy wołowej w sosie z gorgonzoli z pistacjami i winogronami

Steki z polędwicy wołowej w sosie z gorgonzoli z pistacjami i winogronami

wtorek, 28 czerwca 2011, tu-tusia

Komentarze
2011/06/28 20:13:37
prawdziwa uczta dla takiego mięsożercy jak ja:)))
-
2011/06/28 21:59:20
Wyglada fantastycznie i bardzo elegancko!
-
2011/06/28 22:59:56
ciekawa kompozycja smaków.
-
2011/06/29 16:01:13
cudownie się prezentują! mogłabym tak patrzeć i patrzeć na nie :)
-
2011/06/29 22:44:45
No ja nie przepadam za mięsem, ale tak ładnie wygląda, żebym spróbował. Tylko w Polsce tak trudno dobre mięso kupić.
-
2011/06/30 11:15:31
wspaniale wyglada, przyznam, ze z checia bym taki obiadek wciagnela :)
-
2011/06/30 14:06:04
Czuć zdecydowanie męską rękę, mój mężczyzna uwielbia takie steki :)
-
2011/06/30 16:03:44
o wow! piękne! i takie wytworne! jestem zachwycona :)
-
Gość: kasia.koczwara, 2.99.76.24*
2011/07/01 08:50:31
Przepiekne! I sliczne zdjecia! :):):) Az nabralam ochoty na miesko, chociaz normalnie raczej pro-wege jestem :)
Pozdrawiam serdecznie!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/07/01 12:50:32
Och, cudo! U mnie wczoraj była wołowina "kubańska", niedługo pokażę. Ale ten przepis pozwolę sobie pożyczyć, wygląda pięknie i na pewno świetnie smakuje.
-
Gość: elzunia, 86-41-108-70-dynamic.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/07/01 14:01:14
widzę że i u Ciebie też gościła ostatnio gorgonzola :) wygląda przepysznie :)

gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
2011/07/02 00:49:16
I taka właśnie kuchnię uwielbiam....
-
2011/07/02 10:55:27
pięknie podane. efekt nawet lepszy niż restauracyjny :)
-
2011/07/03 23:49:27
Postarał się On, faktycznie restauracja... Mięso rzeczywiście najlepsze i drogie, ale nie ma tanich steków. Z polskiej wołowiny nadaje się na nie jedynie polędwica wołowa a zagraniczne rostbefy czy antrykoty (np. irlandzkie z Tesco) także sporo kosztują. Ale nie je się tego codziennie, warto czasem zaszaleć :)
-
2011/07/26 22:55:53
jestem pod wrażeniem! faktycznie wykwintne danie:) ale tak smakowicie się prezentuje, że chętnie je zrobię :)

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011