Blog > Komentarze do wpisu

Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)


W Polsce znacznie bardziej znana jest tortilla meksykańska, czyli mięso i warzywa zawijane w płaski placek zwany właśnie tortillą. Jednak Hiszpanie również posiadają danie zwane w ten sposób i nie ma ono nic wspólnego z meksykańską wersją. Jej podstawowy skład to jajka i ziemniaki - tortilla de patatas jest formą omletu. Możemy także do niego dodać dowolne dodatki na jakie mamy ochotę. Dzięki temu danie to jest doskonałym czyścikiem lodówki :) Moja powstała właśnie w celu zużycia resztek po poprzednim obiedzie i innych rzeczy zalegających w lodówce. Sprawdzi się świetnie właściwie o każdej porze dnia. Możemy podać ją jako szybki, prosty obiad, obfite, pożywne śniadanie czy smaczną kolację na ciepło. W każdej z tych ról sprawdzi się doskonale.


Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4-5 małych ugotowanych ziemniaczków (lub mniej większych)
  • 5 plasterków boczku (lub kawałek kiełbasy)
  • 5 pomidroków koktajlowych (lub jeden średni pomidor)
  • 2 papryczki pepperoni (u mnie zielone)
  • 2 całe dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa iberyjska*
  • Sól, pieprz

 

*moja pochodzi właśnie z Hiszpanii, skąd niedawno została przywieziona, składa się z suszonej cebuli, płatków chilli, płatków suszonych pomidorów, rozmarynu, oregano, soli i pieprzu.

 Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaczki pokroić w mniejsze kawałki, boczek w paski, pomidorki w połówki lub ćwiartki, papryczki wypestkować (lub nie) i pokroić w cieniutkie paseczki, dymki pokroić w krążki lub piórka, jeśli są większe. Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Na patelni (najlepiej jeśli będzie się nadawać do piekarnika) rozgrzać oliwę i wrzucić boczek i ziemniaczki. Smażyć, mieszając. Gdy się lekko wysmaży dołożyć papryczkę i dymkę. Smażyć kolejne 2-3 minuty. W tym czasie do miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozkłócić (nie trzeba ubijać – tortilla ma formę ciężkiego omletu). Na patelnię dodać pomidorki, doprawić przyprawą iberyjską i delikatnie wymieszać. Składniki rozłożyć dość równomiernie po patelni i zalać jajkiem. Smażyć ok. 5 minut na niezbyt dużym ogniu, aż spód się całkowicie zetnie, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i trzymać w środku ok. 10 minut, aż wierzch będzie ścięty i zarumieniony. Można również obejść się bez piekarnika, wtedy należy tortillę w połowie smażenia obrócić na drugą stronę, aby była równomiernie usmażona. Ja wolę dopiekać ją w piekarniku, bo jest po prostu łatwiej.

Smacznego!

Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)

Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)

 

wtorek, 21 czerwca 2011, tu-tusia

Komentarze
2011/06/21 13:29:07
jaka puszysta! wygląda jak pizza, super!
-
2011/06/21 13:40:00
Pięknie wygląda, i na pewno była smaczna. Planuję przygotowanie tortilli hiszpańskiej w najbliższy weekend na GP Hiszpanii u Adrijah.
-
2011/06/21 13:52:51
Świetne ! Ja robię praktycznie taką samą, nawet jeśli chodzi o składniki. Ziemniaków jednak nie gotuje, ale dusze na patelni z cebulą i boczkiem aż zmiękną, Do jaj dodaję jeszcze ser żółty, a zamiast piec - smażę z obu stron. Efekt bardzo podobny :) pozdrawiam !
-
2011/06/21 15:31:40
Wygląda pięknie ,puszysta ,kolorowa
-
2011/06/21 15:40:04
Kolorowo i zachęcająco!
-
2011/06/21 18:27:06
Od dawna mam wersję hiszpańska tortilli w planach, Twoja wygląda rewelacyjnie.
-
Gość: elzunia, 86-41-120-139-dynamic.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/06/21 20:41:19
wygląda zachęcająco - smakowicie :)

gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
Gość: pako, 87-205-69-172.adsl.inetia.pl
2011/06/22 00:30:11
W Hiszpanii podaja ja w postaci samych ziemniakow z pomiedzy ktorych wyplywaja niesciete jajka. Natomiast ja w mojej domowej wersji dodaje czesto najpierw boczek a potem groszek i kukurydze. Polecam!
-
2011/06/22 15:12:20
poszalałaś kochana! zabieram się za nią od roku. pięknie wyszła;)
-
2011/06/22 15:36:15
To niesamowite, że czyszcząc lodówkę można stworzyć takie przepyszne hiszpańskie tapas :)
-
2011/06/22 18:20:38
Wspaniale wygląda!:)
-
2011/06/25 13:51:08
Lubie takie czyszczenie lodówki :D
-
2011/07/01 12:05:53
wszystko co hiszpanskie jest pyszne. No nic, czas widze na zakup patelni z metalowa raczka... PozdrawiaM ;)
-
Gość: Sue, 178.182.92.8.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/07/17 12:39:05
zdjęcie z pomidorkiem koktajlowym na górze jest cudne!
Zazdroszczę tortilli :)
sniadaniowewariacje.blogspot.com/

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011