Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z cheddarem i musztardą


Te roladki robiłam na obiad jakiś czas temu. Muszę przyznać, że wyszły znakomite. Delikatne mięso z kurczaka otulone przez plastry boczku było soczyste, a ukryty w środku cheddar i musztarda nadawały całości zdecydowanego smaku. I to zdecydowanie pysznego smaku. Tak przyrządzone mięso podane z puree ziemniaczanym oraz sałata polana ulubionym sosem winegret nada się zarówno na codzienny obiad jak i ten bardziej uroczysty, na który zaprosimy gości. Mięso takie jest także łatwe i szybkie w przygotowaniu. A w trakcie, gdy się piecze mamy czas na przygotowanie dodatków do obiadu takich jak sałata czy puree.

Przepis zaczerpnięty stąd.


Roladki z cheddarem i musztardą 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Ok. 150g cheddara
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • ok. 8-10 plastrów boczku
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Każdą pierś podzielić na 2 kawałki (ja zawsze odcinam polędwiczkę z kawałkiem mięsa). Większe części przekroić wzdłuż na pół zostawiając nierozcięty cm rozłożyć jak książkę. Każdy filet włożyć pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej (ułatwia rozbijanie, zapobiega robieniu się dziur w mięsie i pozostawia kuchnię czystą) rozbić na płasko. Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i położyć kawałek sera. Roladki dokładni zwijać, owijać boczkiem i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki ułożyć w foremce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C. ok. 25 – 30 minut. Po wyjęciu poczekać ok. 5 minut aby soki w mięsie się ustabilizowały i podawać z puree ziemniaczanym oraz sałatą z winegretem.

Smacznego!

Roladki z cheddarem i musztardą

Roladki z cheddarem i musztardą

Roladki z cheddarem i musztardą



I na koniec zapytam czy pamiętacie o tych cudnych kolczykach, które możecie wygrać w konkursie?

Carousel                           Coletta

Zachęcam do wzięcia udziału. Zadanie konkursowe jest łatwe, a nagrody atrakcyjne. Polecam zwłaszcza kategorię Sylwestrowy zawrót głowy, gdyż jest mała konkurencja, a co za tym idzie duża szansa na wygraną!

wtorek, 20 grudnia 2011, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/21 07:58:54
Co prawda nie przepadam za boczkiem, chyba że takim chudziutkim, ale danie bardzo mi się podoba. Fajny pomysł.
-
Gość: Lena, *.icpnet.pl
2011/12/21 10:52:02
Oooo, jakie to piekne *.*
-
nemisiek
2011/12/21 21:57:35
Tak przygotowanego dania jeszcze nie próbowałam, ale chętnie nadrobię zaległości;)
-
judik1119
2011/12/22 12:05:12
Mmmm wspaniały obiadek:-) Takich roladek jeszcze nie robiłam:-)
-
gruszkazfartuszka
2011/12/22 17:39:00
wyglądają nieziemsko :)
-
Gość: Lovelykate, *.adsl.inetia.pl
2011/12/22 18:12:44
Ależ apetyczne! Wylądują na stole podczas któregoś niedzielnego obiadu :)

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011