Blog > Komentarze do wpisu

Ziołowe kofty


Dzisiejsze kofty już od dłuższego czasu leżakują w archiwum czekając na publikację, a gdy ostatnio przeglądałam swoje zasoby i zobaczyłam zdjęcia stwierdziłam, że jest na to idealny moment. Sosy w naszych narodowych barwach będą cichym głosem kibica na Euro przed naszym najważniejszym meczem (choć wierzę, że nie ostatnim!). Muszę przyznać, że śledzę mecze naszej reprezentacji z ogromnym zainteresowaniem - ostatnio, aż głos wykrzyczałam z emocji. Na co dzień fanką piłki nożnej nie jestem, ale podczas takiego wydarzenia jakim jest Euro w Polsce nie da nie poddać się klimatowi zwłaszcza mieszkając w jednym z dumnych miast gospodarzy. A jak jest u Was? Ulegliście euro-gorączce? Czy może próbujecie jak najdalej uciec od całego zamieszania?

A kofty są bardzo przyjemną i smaczną odmianą od naszych mielonych. Podane z sosami pitą lub chlebkiem Naan i świeżą sałatką są świetną propozycją obiadową zwłaszcza na letnie upały – dzięki dodatkowi ziół nie są dużo bardziej ożywcze niż mielone. Ja na pewno powtórzę ten przepis.


Ziołowe kofty

Składniki (źródło):

Kofty:

  • 500 g mielonej wołowiny (w miarę tłustej – chuda wyjdzie twarda i sucha)
  • pół filiżanki świeżej kolendry (zastąpiłam miętą)
  • pół filiżanki świeżej natki pietruszki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • ½ małej cebulka lub szalotki
  • 100g pomidorów z puszki
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz

 

 Ziołowe kofty

Sposób przyrządzenia:

Patyczki namoczyć w zimnej wodzie 30 minut przed użyciem (żeby się nie paliły), piekarnik nagrzać do temperatury 175st. C.  Świeże zioła posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przyprawy, zioła i cebulkę wymieszać z mięsem i wyrobić masę. Na patyczki nakładać mięso formując podłużne kofty.  Smarować je oliwą i zapiekać ok. 25 minut. W tym czasie posiekać bardzo drobno szalotkę i zeszklić ją na oliwie, dodać pomidory, chilli i doprawić do smaku. Smażyć, aż sos odparuje do pożądanej gęstości. Przełożyć do miseczki odstawić do lodówki do schłodzenia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu i jogurtu, doprawić i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Ziołowe kofty

Ziołowe kofty



czwartek, 14 czerwca 2012, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: agabi, *.zone7.bethere.co.uk
2012/06/14 21:09:35
zapowiadają się rewelacyjnie:)
-
nemisiek
2012/06/18 14:39:02
Bardzo smaczny pomysł na obiad:)

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011