Blog > Komentarze do wpisu

Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach


Dawno nie było żadnych azjatyckich inspiracji. Rzadko ostatnio wygrzebywałam wok, w sumie sama nie wiem czemu. Ostatnio jednak naszło mnie na prosty, typowo chiński ryż. Kolorowy od chrupiących warzyw, z soczystym, aromatycznym mięsem i świetnie dopełniającym całość jajkiem. Danie szybkie, łatwe do przyrządzenia i dające spore pole do manewru. Możemy dodać ulubione warzywa lub po prostu te, które znajdziemy w lodówce. Dla bardziej zabieganych azjatycka mrożonka świetnie zda egzamin. Kurczaka możemy wymienić na wieprzowinę lub nawet wołowinę, a piersi na mięso z udek. Do tego kilka przypraw, które warto zawsze mieć w domu, ryż i jajko i szybki obiad ze spiżarkowych zapasów gotowy. A jaki smaczny!


 Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 400g innego mięsa
  • 1 papryka
  • 2 małe marchewki
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 1 filiżanka bardzo drobnych różyczek brokułu
  • 3-4 pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 +2  łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1+2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200-250g ryżu

 Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę (kurczaka) lub w paski (wieprzowinę, wołowinę). Jeśli używacie wołowiny – paski powinny być naprawdę cienkie, aby mięso szybko skruszało od marynaty i szybko się usmażyło, nie tracąc miękkości. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawą 5 smaków i łyżką sosu sojowego i odstawić do zamarynowania na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotować resztę składników. Ryż ugotować lekko al dente. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Obraną marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Pozostały sos sojowy wymieszać z cukrem, jajka dokładnie rozkłócić. Wok mocno rozgrzać, dodać łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać mięso i smażyć, mieszając na silnym ogniu, aż przestanie być surowe. Wyjąć wszystko w woku i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać wszystkie warzywa i smażyć mieszając ok. 5-8 minut, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dodać sos sojowy z cukrem i smażyć przez 2 minuty. Dodać mięso i ryż, wymieszać i smażyć wszystko, aż jajka będą gotowe, a ryż gorący. Rozgrzać małą patelnię, dodać odrobinę oleju, jeśli jest taka potrzeba i wlać jajka. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka będą ścięte, ale wciąż miękkie. Dodać do ryżu, wymieszać i od razu podawać.

Smacznego!

Rada: Do tego przepisu użyj świeży brokuł, podziel go na drobne różyczki, a całą łodygę pokrój na mniejsze kawałki, dolne partie obierz ze zwłókniałych części i także pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do woreczka, zamknij i zamroź, a przy najbliższej okazji ugotuj krem brokułowy. Zawsze kupując brokuł pamiętaj, że cały nadaje się do jedzenia, a dolną część łodygi wystarczy obrać! 

Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

poniedziałek, 02 lipca 2012, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/07/02 11:34:19
Z takimi daniami latwo kombinowac - i za to lubie je najbardziej!
-
shinju
2012/07/03 12:59:05
Ryż z jajkami to coś dla mnie :) Twoja wersja jest bardzo ciekawa.
-
Gość: Bee, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/04 11:31:45
Ciekawa wariacja na temat (tak często jedzonego przeze mnie) ryżu z kurczakiem ;) Waga ryżu podana jest suchego?
-
Gość: JustInka, 212.87.246.*
2012/07/04 12:23:53
Ryż z jajkiem... w sumie czemu nie :) Przetestuję :)
-
tu-tusia
2012/07/04 15:14:02
Tak chodzi o suchy ryż. Z tych proporcji wychodzi danie dla 4 osób.

A ryż z jajkiem jest moża połączeniem w polskiej kuchni niecodziennym, ale naprawdę trafionym (zwłaszcza w towarzystwie azjatyckich przypraw)
-
Gość: Joja, *.cdma.centertel.pl
2012/10/03 16:59:26
Co to znaczy przyprawa pięciu smaków?
-
tu-tusia
2012/10/04 09:30:38
Jest to tradycyjna chińska przyprawa. Do kupienia w supermarketach i lepszych sklepach osiedlowych. Ma ją w ofercie chociażby Kamis. Można też samemu zrobić wyszukując przepis w internecie.
Pozdrawiam!
-
Gość: Papryczkaa, *.dynamic.chello.pl
2013/04/20 09:55:05
Nieziemsko wygląda
uwielbiam tego typu potrawy !
-
wedith
2014/05/20 18:21:40
Uwielbiam takie dania :) Szybkie i smaczne :)
-
Gość: Domino, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/01 21:32:23
Zajeb%ty przepis. Wielka zaleta, że można kombinować, składnikami opcjonalnie pod siebie :)

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011