Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniaczki Hasselback


Ziemniaki te widywałam, co jakiś czas na różnych blogach i zawsze bardzo chciałam je zrobić. Kiedy w końcu się skusiłam, żałowałam, że czekałam tak długo. Pochłonęliśmy w tempie ekspresowym porcję dla 3 osób (we dwójkę!). Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu.  Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad. Do tego mizeria lub sałata z sosem winegret i już nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. No może poza doskonałym towarzystwem, w którym można się tymi pysznościami delektować. Naprawdę polecam :)


 Ziemniaczki Hasselback

Składniki:

  • nieduże, równej wielkości ziemniaki (najlepiej młode)
  • czosnek
  • masło (ja użyłam pietruszkowo-czosnkowego i zwykłego)
  • opcjonalnie ulubione zioła

 Ziemniaczki Hasselback

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ewentualnie obrać jeśli jest taka potrzeba. Każdy ziemniak układać w całości na drewnianej łyżce i kroić w cieniutkie plasterki, nie krojąc jednak do końca. Łyżka pomoże nam zablokować nóż, tak aby krojony ziemniak się nie rozpadł. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać pomiędzy płatki ziemniaka. Opcjonalnie posypać ulubionymi ziołami. Na wierzch każdego ziemniaka położyć kawałeczek masła zwykłego lub smakowego. Piec w 180st. ok. 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (zależy od ich wielkości). Podawać gorące.

Smacznego!

Ziemniaczki Hasselback

Ziemniaczki Hasselback

 



niedziela, 08 lipca 2012, tu-tusia

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Amber, *.adsl.inetia.pl
2012/07/08 19:34:56
Wyglądają bardzo efektownie.
I są pysznie przypieczone.
Amber
-
Gość: JustInka, 212.87.246.*
2012/07/08 20:43:01
Naprawdę wyglądają zachęcająco! Myślę że przetestuję, bo ziemniaczki z pieca TO JEST TO!
-
Gość: agabi, *.zone7.bethere.co.uk
2012/07/08 23:51:19
wyglądają rewelacyjnie. Niewielki wkład pracy a jakie cudeńka:) muszę to wykorzystać
-
judik1119
2012/07/10 10:37:51
Mam zapisany przepis na takie i też koniecznie muszę je zrobić:) Pycha Ci wyszły!:)
-
Gość: Dzikowiec, *.piaseczno.vectranet.pl
2012/07/10 22:08:31
Mnie też kuszą już od dawna :) Chyba i ja zrobię, bo wyglądają niesamowicie!
-
tu-tusia
2012/07/11 10:14:13
Zróbcie je koniecznie i to jak najszybciej! Najlepszy okres teraz jak młode ziemniaczki są w sprzedaży. Na pewno będziecie zachwycone, tak jak my :)
-
2012/07/25 13:00:50
Ja też je robiłam i muszę się z Tobą zgodzić - są pyszne i bardzo efektowne.
-
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2012/08/26 18:50:45
Wlasnie dzisiaj na kolacje zrobilam i maz byl zachwycony i ja tez :), swietny przepis!
-
Gość: Ania, 195.200.212.*
2012/09/07 09:54:16
te ziemniaki to zdaje się z kuchni szwedzkiej pochodzą
-
zolsz
2014/01/03 11:38:59
Przepysznie wyglądają :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/11/09 18:29:45
Witam z zapytaniem jakie zioła są preferowane????????????
Marias
-
Gość: marias, *.dynamic.mm.pl
2017/11/09 18:36:58
Witam z zapytaniem o nazwy ziół preferowanych do przepisu?
-
tu-tusia
2017/11/10 20:31:33
Użyj takich jakich lubisz :) Na pewno pasować będą tymianek czy rozmaryn, bazylia lub gałka muszkatołowa (odrobinę).

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011