czwartek, 08 października 2015

Od dawna mnie nie ma. Nie żegnałam się, nie sądziłam, że już nie wrócę. Ale tak wyszło.

Wciąż gotuję, wciąż lubię to robić. Ale moja kuchnia sie zmieniła. Dużo więcej jest w niej powtórek i sprawdzonych rozwiązań, zdecydowanie mniej czasu spędzanego na gotowaniu. A przede wszystkim brak czasu i pewnie chęci na dokumentacje tego co robię.

Poza tym przyszły inne pasje, przyszła praca. I tak naprawdę to o tym chciałabym Wam dziś napisać.
W kuchni zawsze lubiłam robić od zera. Bez gotowców. Chleb na własnym zakwasie, zupy na prawdziwym bulionie, ravioli na własnym makaronie itd. Okazuje się, że ten proces tworzenia czegoś "z niczego" fascynuje mnie najbardziej. I nie musi to być jedzenie. W wyniku różnych splotów wypadków zajęłam się rękodziełem.

Zaczęło się od Diuu, z którym jestem związana zawodowo. Diuu to galeria z ręcznie robioną biżuterią. Zachęcam do odwiedzania nas od czasu do czasu - znajdziecie naprawdę piękną, unikatową biżuterię, która powstała z rąk ludzi pełnych pasji.

 11.09.14

A w wolnym czasie poświęcam się szydełkowaniu i robieniu na drutach. To pozornie babcine i niemodne zajęcie wraca do łask, a ja znajduję w nim ogromną satysfakcję! Sam proces jest uspokajający, wycisza i zabija wszelką nudę (nawet tą podczas wielogodzinnej czy też krótkiej podróży). A efekty! Te są najlepszą nagrodą :) Założenie swetra czy sukienki, która powstała z pracy własnych rąk, obdarowanie bliskich swetrem wysokiej jakości jakiej na sklepowych półkach próżno szukać, bądź też wręczenie ukochanemu siostrzeńcowi czy innemu dzieciaczkowi z rodziny pięknej przytulanki, która potem towarzyszy mu każdej nocy? Bezcenne :)
Jeśli macie ochotę śledzić moje poczynania zapraszam na Moje Diuu. A czasem pewnie i jakiś przepis się pojawi, bo mam kilka nowych, ulubionych przepisów na pyszne dania, którymi chętnie się podzielę w moim nowym miejscu :)
DSCN035311910463_1196732353677443_1500837155_n

 

DSCN00191

10372283_679318568853799_8972118690125252449_nDSCN9067e1434051747212Do zobaczenia!

18:03, tu-tusia , Inne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 października 2013

Wróciłam! Tak, nareszcie udało mi się poukładać wszystko na tyle, że odzyskałam chęć i czas na blogowanie. 

Postanowiłam wykorzystać ten moment i przenieść na blogspota, gdyż blox zrobił się za mały i mało elastyczny. Przez jakiś jeszcze czas będę wrzucać tutaj zajawki nowych przepisów, jednak pełnej wersji bloga szukajcie pod nowym adresem - http://polkazprzyprawami.blogspot.com

Tak więc zapraszam wszystkich na Półkę z przyprawami 2.0 ;)

Do zobaczenia!

10:36, tu-tusia , Inne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 19 sierpnia 2012

Długo się zastanawiałam co dalej zrobić, jak tym blogiem pokierować. Moje życie ostatnio się zmienia, sporo rzeczy się dzieje. Trochę za wszystkim nie nadążam. Blog na tym cierpi. A ja zamiast czerpać radość z dzielenia się cząstką siebie czuję wyrzuty sumienia za zaniedbania.

Po naprawdę długich przemyśleniach postanowiłam na razie zawiesić działalność bloga. Nie chcę, żeby funkcjonował on na takiej zasadzie jak miało to miejsce ostatnio, a na razie nie ma szans, żeby wyglądało to inaczej. Potrzebuję przerwy, poukładania pewnych rzeczy i przed wszystkim tęsknoty za blogiem. Wtedy wrócę. Nie wiem kiedy to będzie, nie wiem czy będzie to na bloxie, czy na innej platformie. Ale na pewno jak się na coś zdecyduję - dam Wam znać.

Tymczasem trzymajcie się ciepło i do zobaczenia mam nadzieję!

10:51, tu-tusia
Link Komentarze (8) »
niedziela, 08 lipca 2012

Ziemniaki te widywałam, co jakiś czas na różnych blogach i zawsze bardzo chciałam je zrobić. Kiedy w końcu się skusiłam, żałowałam, że czekałam tak długo. Pochłonęliśmy w tempie ekspresowym porcję dla 3 osób (we dwójkę!). Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu.  Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad. Do tego mizeria lub sałata z sosem winegret i już nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. No może poza doskonałym towarzystwem, w którym można się tymi pysznościami delektować. Naprawdę polecam :)


 Ziemniaczki Hasselback

Składniki:

  • nieduże, równej wielkości ziemniaki (najlepiej młode)
  • czosnek
  • masło (ja użyłam pietruszkowo-czosnkowego i zwykłego)
  • opcjonalnie ulubione zioła

 Ziemniaczki Hasselback

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ewentualnie obrać jeśli jest taka potrzeba. Każdy ziemniak układać w całości na drewnianej łyżce i kroić w cieniutkie plasterki, nie krojąc jednak do końca. Łyżka pomoże nam zablokować nóż, tak aby krojony ziemniak się nie rozpadł. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać pomiędzy płatki ziemniaka. Opcjonalnie posypać ulubionymi ziołami. Na wierzch każdego ziemniaka położyć kawałeczek masła zwykłego lub smakowego. Piec w 180st. ok. 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (zależy od ich wielkości). Podawać gorące.

Smacznego!

Ziemniaczki Hasselback

Ziemniaczki Hasselback

 



poniedziałek, 02 lipca 2012

Dawno nie było żadnych azjatyckich inspiracji. Rzadko ostatnio wygrzebywałam wok, w sumie sama nie wiem czemu. Ostatnio jednak naszło mnie na prosty, typowo chiński ryż. Kolorowy od chrupiących warzyw, z soczystym, aromatycznym mięsem i świetnie dopełniającym całość jajkiem. Danie szybkie, łatwe do przyrządzenia i dające spore pole do manewru. Możemy dodać ulubione warzywa lub po prostu te, które znajdziemy w lodówce. Dla bardziej zabieganych azjatycka mrożonka świetnie zda egzamin. Kurczaka możemy wymienić na wieprzowinę lub nawet wołowinę, a piersi na mięso z udek. Do tego kilka przypraw, które warto zawsze mieć w domu, ryż i jajko i szybki obiad ze spiżarkowych zapasów gotowy. A jaki smaczny!


 Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 400g innego mięsa
  • 1 papryka
  • 2 małe marchewki
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 1 filiżanka bardzo drobnych różyczek brokułu
  • 3-4 pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 +2  łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1+2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200-250g ryżu

 Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę (kurczaka) lub w paski (wieprzowinę, wołowinę). Jeśli używacie wołowiny – paski powinny być naprawdę cienkie, aby mięso szybko skruszało od marynaty i szybko się usmażyło, nie tracąc miękkości. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawą 5 smaków i łyżką sosu sojowego i odstawić do zamarynowania na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotować resztę składników. Ryż ugotować lekko al dente. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Obraną marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Pozostały sos sojowy wymieszać z cukrem, jajka dokładnie rozkłócić. Wok mocno rozgrzać, dodać łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać mięso i smażyć, mieszając na silnym ogniu, aż przestanie być surowe. Wyjąć wszystko w woku i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać wszystkie warzywa i smażyć mieszając ok. 5-8 minut, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dodać sos sojowy z cukrem i smażyć przez 2 minuty. Dodać mięso i ryż, wymieszać i smażyć wszystko, aż jajka będą gotowe, a ryż gorący. Rozgrzać małą patelnię, dodać odrobinę oleju, jeśli jest taka potrzeba i wlać jajka. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka będą ścięte, ale wciąż miękkie. Dodać do ryżu, wymieszać i od razu podawać.

Smacznego!

Rada: Do tego przepisu użyj świeży brokuł, podziel go na drobne różyczki, a całą łodygę pokrój na mniejsze kawałki, dolne partie obierz ze zwłókniałych części i także pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do woreczka, zamknij i zamroź, a przy najbliższej okazji ugotuj krem brokułowy. Zawsze kupując brokuł pamiętaj, że cały nadaje się do jedzenia, a dolną część łodygi wystarczy obrać! 

Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011