czwartek, 24 maja 2012

Dzisiejszy przepis na mięso jest typowo włoski, zaczerpnięty z książki kucharskiej Buonissimo! Gino D’Acampo. Swoją drogą bardzo polecam tego autora. Ja na razie jestem w posiadaniu jednej jego książki wypróbowałam kilka przepisów i wszystkie są rewelacyjne. Uwielbiam kuchnię włoską w takim wydaniu – prostą, pełną smaku, ale jednocześnie lekką. To mięso idealnie wpisuje się ten opis. Dzięki dodatkowi szynki i obsmażeniu w winie jest naprawdę aromatyczne i soczyste. Do tego wystarczy puree (u mnie z fasoli) i prosta sałatka, lampka wina i możemy podejmować gości lub zasiąść do pysznej kolacji we dwoje. Polecam z całego serca.


 Filet z indyka z sherry

Składniki:

  • 4 filety z indyka
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej (w oryginale parmeńska, u mnie śniadaniowa)
  • Opcjonalnie listki szałwii
  • 50g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 180ml sherry lub innego wzmacnianego wina (w oryginale marsala)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

Filety cienko rozbić między folią spożywczą. Każdy doprawić i przekroić na pół. Szynkę również pokroić na połówki i każdy kawałek położyć na połówce fileta. Opcjonalnie położyć 2 listki szałwii i zabezpieczyć całość wykałaczką. Na patelni rozpuścić połowę masła i dodał oliwę, aby masło się nie paliło. Krótko obsmażyć z obu stron filety zaczynając stroną z szynką. Mięso zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 65st. C). Na patelnię dodać resztę masła, rozpuścić i dolać wino. Dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż część płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Filety wyjąć i ponownie obsmażyć 30sek z dwóch stron dokładni obtaczając w sosie. Podawać natychmiast na podgrzanym talerzu z dodatkiem puree i sałatki.

Smacznego!

Filet z indyka z sherry

sobota, 12 maja 2012

Ten płaski chlebek o arabskich korzeniach na pewno przypadnie Wam do gustu. Robi się go łatwo, ciasto jest przyjemne w obsłudze, a smak jest świetny. Doskonały w połączeniu z różnymi daniami kuchni arabskiej (shoarma, shish-tawuk, curry), a obecnie świetnie sprawdzi się do weekendowego grilla. W towarzystwie szaszłyków i sosu tzatziki na pewno docenicie chrupkość chlebka. Porwany doskonały będzie jako dodatek do sałatek (zamiast grzanek). No i gwarantuje Wam, ze nie oprzecie się, żeby pochłonąć chociaż jeden chlebek jeszcze ciepły, tuż po wyjęciu z piekarnika Jak Wam się podoba?


  chlebek Naan

Składniki (źródło):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • Trochę roztopionego masła (do smarowania)
  • opcjonalnie: czosnek, sezam, czarnuszka

 chlebek Naan

chlebek Naan

Sposób przygotowania:

Składniki (bez masła) wymieszać i zagnieść przez ok. 10 minut ciasto. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 6 części i każdą rozwałkować w podłużny, nieregularny placek. Jesli chcemy można je przed pieczeniem obsypać wybranymi przyprawami. Placki piec partiami w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury, najlepiej na kamieniu przez 3-4 minuty – aż pojawią się rumiane bąble. Wyjmować, smarować roztopionym masłem (lub glee) i podawać do dań kuchni indyjskiej lub innych lubianych kompozycji.

Smacznego!

 chlebek Naan

Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011