wtorek, 05 lipca 2011

Ostatnio szukając przepisu na jakiś nowy chleb postanowiłam zaczerpnąć inspiracji u mistrzyni – Tatter. Po krótkim przeglądzie z uwzględnieniem możliwości czasowych i składnikowych zauroczyłam się zdjęciami tego bochenka. Musiałam go upiec. Zapasy szafkowe na to pozwalały, więc przystąpiłam do dzieła. Z powodów różnych, przepis w niektórych miejscach zmodyfikowałam i podaję swoją wersję. Po oryginał zapraszam do Tatter.  Wyszedł pyszny. Sprężysty, o chrupiącej skórce, ciemnym wnętrzu i sporej wilgoci. Nie wiem niestety jak długo zachowuje świeżość, gdyż ja swój chlebek musiałam zjeść sama, więc od razu po wystygnięciu pokroiłam go na kromki, każdą owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażalnika. W ten sposób miałam zawsze świeże pieczywo i byłam w stanie zjeść sama cały bochenek – wystarczył na długo. Polecam ten sposób. Kromki mrożone pojedynczo rozmrażają się zaledwie 20-30 minut (a można to przyspieszyć korzystając z piekarnika czy mikrofali), a pieczywo jest takie samo jak przed zamrożeniem. I nic się nie marnuje :)


Chleb mieszany z prażoną mąką

Składniki:

Zaczyn:

  • 50g zakwasu (mój ma 100% hydracji)
  • 110g mąki żytniej razowej
  • 160ml wody

Prażona mąka:

  • 80g mąki żytniej razowej
  • 200g wody

Ciasto właściwe:

  • 620g mąki pszennej chlebowej
  • 250g wody
  • 17g soli

 

Sposób przyrządzenia:

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i dostawić na 12h w temperaturze pokojowej. Następnego dnia mąkę wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć do delikatnego zbrązowienia (ja odrobinę przesądziłam, ale nie wpłynęło to znacząco na smak chleba). Dolać wodę i wymieszać dokładnie. Odstawić do przestudzenia. W misce połączyć zaczyn, prażona mąkę i resztę składników i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bochenek i ułożyć na ściereczce wysypanej dokładnie mąką złożeniem do góry, umieścić w koszyku do wyrastania lub durszlaku. Gdy bochenek podwoi objętość rozgrzać piekarnik z blachą do 250st. C. Chleb umieścić na rozgrzanej blasze, wsunąć do piekarnika i piec 10 minut w 250st. Potem temperaturę zmniejszyć do 230st. C i piec kolejne 20 minut. Na ostatnie 15 minut temperaturę zmniejszyć do 210st. C. Upieczony chleb wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Chleb mieszany z prażoną mąką

Chleb mieszany z prażoną mąką

sobota, 02 lipca 2011

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca co mnie niezmiernie smuci, gdyż naprawdę nie zdążyłam się nasycić tymi czerwonymi pysznościami. W tym sezonie zdarzyło mi się kilka razy podać truskawki w mniej konwencjonalny sposób, jednak z reguły zbyt szybko zjadaliśmy wszystko, żeby udało mi się zrobić zdjęcia ;) Na całe szczęście tego losu nie podzieliła dzisiejsza sałatka. Myślę, że jest naprawdę warta pokazania. Łączy zaledwie kilka prostych składników, jednak wychodzi z tego naprawdę pyszna sałatka. Doskonale pasuje do prostych mięs saute z grilla lub patelni. Ja podałam ją z cienkimi stekami z polędwicy wieprzowej. Sałatka pyszna jest tez jedzona samodzielnie – zabrana w pojemniczku do pracy smakowała wybornie :)


Truskawki na szpinaku

Składniki (proporcje są tylko orientacyjne):

  • 150g świeżego szpinaku odmiany baby
  • 250g truskawek
  • 150g mozzarelli z bazylią w małych kulkach
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • Szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przyrządzenia:

Szpinak dokładni umyć, przebrać i osuszyć. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Kulki mozzarelli pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzach (najlepiej robić oddzielne porcje) układać liście szpinaku, na to truskawki i mozzarellę. W miseczce energicznie ubić pozostałe składniki na emulsję. Sosem polać sałatkę. Jeśli chcemy zabrać łątkę ze sobą do pracy czy na uczelnię składniki należy delikatnie wymieszać, a sos spakować oddzielnie i polać nim sałatkę tuż przed spożyciem – inaczej szpinak może stracić jędrność, a truskawki puszczą sok. Podawać z mięsem (np. takim lub takim) lub samodzielnie.

Smacznego!

Truskawki na szpinaku

Truskawki na szpinaku

Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011