niedziela, 08 lipca 2012

Ziemniaki te widywałam, co jakiś czas na różnych blogach i zawsze bardzo chciałam je zrobić. Kiedy w końcu się skusiłam, żałowałam, że czekałam tak długo. Pochłonęliśmy w tempie ekspresowym porcję dla 3 osób (we dwójkę!). Ziemniaczki nie tylko wyglądają niezwykle efektownie, ale także smakują wyśmienicie. Na pewno zrobią wrażenie na gościach. Można je podać samodzielnie z dipem (np. tysiąca wysp), ale także jako dodatek do obiadu.  Doskonale będą się komponować z mięsami z grilla, piekarnika, patelni lub urozmaicą zwykłe jajko sadzone na obiad. Do tego mizeria lub sałata z sosem winegret i już nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. No może poza doskonałym towarzystwem, w którym można się tymi pysznościami delektować. Naprawdę polecam :)


 Ziemniaczki Hasselback

Składniki:

  • nieduże, równej wielkości ziemniaki (najlepiej młode)
  • czosnek
  • masło (ja użyłam pietruszkowo-czosnkowego i zwykłego)
  • opcjonalnie ulubione zioła

 Ziemniaczki Hasselback

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie wyszorować, ewentualnie obrać jeśli jest taka potrzeba. Każdy ziemniak układać w całości na drewnianej łyżce i kroić w cieniutkie plasterki, nie krojąc jednak do końca. Łyżka pomoże nam zablokować nóż, tak aby krojony ziemniak się nie rozpadł. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać pomiędzy płatki ziemniaka. Opcjonalnie posypać ulubionymi ziołami. Na wierzch każdego ziemniaka położyć kawałeczek masła zwykłego lub smakowego. Piec w 180st. ok. 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (zależy od ich wielkości). Podawać gorące.

Smacznego!

Ziemniaczki Hasselback

Ziemniaczki Hasselback

 



poniedziałek, 02 lipca 2012

Dawno nie było żadnych azjatyckich inspiracji. Rzadko ostatnio wygrzebywałam wok, w sumie sama nie wiem czemu. Ostatnio jednak naszło mnie na prosty, typowo chiński ryż. Kolorowy od chrupiących warzyw, z soczystym, aromatycznym mięsem i świetnie dopełniającym całość jajkiem. Danie szybkie, łatwe do przyrządzenia i dające spore pole do manewru. Możemy dodać ulubione warzywa lub po prostu te, które znajdziemy w lodówce. Dla bardziej zabieganych azjatycka mrożonka świetnie zda egzamin. Kurczaka możemy wymienić na wieprzowinę lub nawet wołowinę, a piersi na mięso z udek. Do tego kilka przypraw, które warto zawsze mieć w domu, ryż i jajko i szybki obiad ze spiżarkowych zapasów gotowy. A jaki smaczny!


 Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub 400g innego mięsa
  • 1 papryka
  • 2 małe marchewki
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 1 filiżanka bardzo drobnych różyczek brokułu
  • 3-4 pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 +2  łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 1+2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 200-250g ryżu

 Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę (kurczaka) lub w paski (wieprzowinę, wołowinę). Jeśli używacie wołowiny – paski powinny być naprawdę cienkie, aby mięso szybko skruszało od marynaty i szybko się usmażyło, nie tracąc miękkości. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawą 5 smaków i łyżką sosu sojowego i odstawić do zamarynowania na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotować resztę składników. Ryż ugotować lekko al dente. Cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Obraną marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki. Pozostały sos sojowy wymieszać z cukrem, jajka dokładnie rozkłócić. Wok mocno rozgrzać, dodać łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać mięso i smażyć, mieszając na silnym ogniu, aż przestanie być surowe. Wyjąć wszystko w woku i odstawić w ciepłe miejsce. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, dodać wszystkie warzywa i smażyć mieszając ok. 5-8 minut, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dodać sos sojowy z cukrem i smażyć przez 2 minuty. Dodać mięso i ryż, wymieszać i smażyć wszystko, aż jajka będą gotowe, a ryż gorący. Rozgrzać małą patelnię, dodać odrobinę oleju, jeśli jest taka potrzeba i wlać jajka. Smażyć, cały czas mieszając, aż jajka będą ścięte, ale wciąż miękkie. Dodać do ryżu, wymieszać i od razu podawać.

Smacznego!

Rada: Do tego przepisu użyj świeży brokuł, podziel go na drobne różyczki, a całą łodygę pokrój na mniejsze kawałki, dolne partie obierz ze zwłókniałych części i także pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do woreczka, zamknij i zamroź, a przy najbliższej okazji ugotuj krem brokułowy. Zawsze kupując brokuł pamiętaj, że cały nadaje się do jedzenia, a dolną część łodygi wystarczy obrać! 

Smażony ryż z warzywami, kurczakiem i jajkiem w pięciu smakach

Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011