niedziela, 29 sierpnia 2010

Dziś wpis króciutki i bezprzepisowy. Chciałam tylko uprzedzić, że przez najbliższe 2 tygodnie raczej nie będzie się nic dziać, bo urlopujemy w dalekich krajach :)

Mam jednak przygotowanych kilka przepisów w zanadrzu, więc jeśli znajdę chwilkę to coś pewnie wrzucę.

A tymczasem wszystkiego smacznego i słonecznego!

Tagi: inne
09:42, tu-tusia , niekulinarne
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 sierpnia 2010


Są to małe kotleciki z kurczaka z sosem do maczania. Są soczyste, chrupiące, a sos dodaje im niepowtarzalnego smaku. Sekretem jest lekka słodycz sosu, która doskonale pasuje do drobiu podkreślając delikatność mięsa. Do tego aromatyczny czosnek dodający daniu pazura. I złocista, chrupiąca panierka. Świetnie smakują z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub po prostu z sałatką, np. tą z kapusty pekińskiej, którą pokazałam poprzednim razem.

Nugetty

Składniki (dla 4 osób):

Na kotlety:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 2/3  szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Na sos czosnkowy:

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka dżemu z owoców leśnych (lub innego o kwaskowatym posmaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól

Nie rezygnujcie z dodatku dżemu do sosu. To właśnie jego lekko słodki i owocowy posmak wydobywa słodycz z mięsa, więc jest składnikiem koniecznym. Ilość czosnku i stosunek ilości majonezu do jogurtu dostosujcie do własnych podniebień.

 

Sposób przyrządzenia:

W miseczce (najlepiej szklanej lub plastikowej niepochłaniającej zapachów) wymieszać majonez, jogurt, ketchup, dżem, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą do smaku. Odstawic do przegryzienia.

Piersi z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Pokroić pierś w poprzek na małe kotleciki. Dzieląc pierś na porcje pamiętajcie, że później będziecie musieli je panierować i usmażyć, a im więcej będzie kotlecików tym więcej panierowania i smażenia. Ja nie przepadam za tymi czynnościami, więc nie przesadzałam z wielkością kotlecików. Jeśli jednak będziecie robili mniejsze kotleciki może być Wam potrzebne więcej panierki.  Pokrojoną pierś lekko rozbić, niezbyt cienko. Posolić i popierzyć. Na patelni rozgrzać olej i przygotować panierkę. Jajka rozbić i dokładnie rozkłocić z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z mąką i przyprawami. Panierować dwukrotnie kotlety i smażyć kilka minut, aby panierka była złota, a mięso soczyste.

Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub samą surówką z sosem do maczania.

Smacznego!

Nugetty

Nugetty

Nugetty

poniedziałek, 23 sierpnia 2010

 


Dziś sałatka (czy właściwie surówka, prawda?) do obiadu. Doskonale pasuje do kotletów schabowych czy mielonych. Świetnie nadaje się też do grilla. Nie ma niej wiele składników i jest szybka w wykonaniu. Taką surówkę robiła moja Mama z tą różnicą, że w jej wykonaniu była doprawiona tylko solą i oliwą. Ja zdecydowanie wolę jak jest z kwaśnym sosem, więc zawsze dodaję ziołowy winegret.

A jutro pojawią się kotlety, do których będziecie mogli przetestować surówkę.


Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki (dla 4 osób):

  • ⅓ kapusty pekińskiej
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego (używam albo winnego białego albo sherry) lub soku z cytryny
  • Ulubione zioła, np.: tymianek, rozmaryn, koperek, cebula granulowana, natka pietruszki (u mnie wszystkie suszone)
  • Sól
  • Pieprz

Ewentualnie na szybko zamiast winegretu można użyć sosu sałatkowego w proszku. To nie będzie już to samo, ale też jest smaczne.

 

Sposób przyrządzania:

Kapustę pekińską drobno poszatkować, ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Wszystko wymieszać w dużej misce. Sól utrzeć z octem do rozpuszczenia, dodać oliwy i utrzeć winegret do postaci emulsji. Doprawić pieprzem i ziołami. Polać sałatkę ok. 10 minut przed podaniem, wymieszać i odstawić do przegryzienia.

Ta ilość sałatki powinna wystarczyć dla 4 osób o ile do obiadu podane są jeszcze ziemniaki lub ryż. Jeśli sałatka jest jedynym dodatkiem warto zrobić ją z podwójnej porcji.

Smacznego!

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

niedziela, 22 sierpnia 2010


Dziś obiad na szybko. Nie miałam za bardzo czasu na stanie w kuchni, więc zrobiłam to co zwykle w takich sytuacjach. Warzywa z patelni z kurczakiem. To propozycja dla zabieganych na bardzo szybki, ale smaczny obiad. Sam pomysł na warzywa z mrożonki i kurczaka nie jest niczym czego sami nie wymyślicie, dlatego bardziej chciałabym zwrócić uwagę na sos, którym je doprawiam, jest błyskawiczny ale pasuje idealnie do warzyw, a najlepszy jest do zielonych. Jeszcze smaczniejszy jest, jak dodacie do tego makaron, ale ja staram się nie przesadzać z węglowodanami, a ostatnio sobie trochę pofolgowałam (chleb, knedle, deserek, itp.).Zamiast mieszanki warzyw możecie do makaronu dodać sam groszek. Wariacji na temat tego dania jest sporo i pewnie wszystkie pyszne.

Jak się możecie pewnie domyślić jak obiad był na szybko, to i zdjęcia też robione w tempie błyskawicznym.


Kurczak z warzywami

Składniki (dla 2 osób):

  • Ulubiona mrożonka warzywna (u mnie marchew, groszek, kalafior, kukurydza i fasolka szparagowa)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 20g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • Kilka kropel soku z cytryny lub limonki
  • Łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Mieszanka przypraw z mrożonki lub własna kompozycja (np. zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn)
  • Sól
  • Pieprz
  • Twardy ser żółty do posypania

Do warzyw można dodać jeszcze makaron, np. typu penne, można też makaronem zastąpić kurczaka.

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką sosu sojowego. Jeżeli dodajecie makaron, wstawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej kurczaka, aż się zetnie. Dodać paczkę warzyw i smażyć co jakiś czas, aż się zrobią ciepłe, a woda wyparuje. Na patelnię dodać masła i poczekać aż się rozpuści, wtedy dodać śmietanę i wszystko wymieszać. Smażymy jeszcze 2-3minuty, żeby śmietana zgęstniała. Na koniec dodajemy zioła, kilka kropel soku z cytryny i soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy. Podajemy posypane serem.

Smacznego!

Kurczak z warzywami

sobota, 21 sierpnia 2010


Prawdę mówiąc nie do końca powinnam to danie Wam pokazywać. Przepis pewnie ma każdy swój, a moje wykonanie wcale nie jest bardzo dobre. Ciasto powinno być cieńsze, żeby ilość śliwki i knedla były zrównoważone. Ale mimo wszystko wkleję tą notkę. Wkleję ją dla osób podobnych mnie, tzn. dopiero wchodzących w świat kulinariów, które potrawy tradycyjne zostawiają do robienia mamom, bo one są w tym najlepsze. Knedle robiłam po raz pierwszy. I wcale nie było to takie trudne jak myślałam. Ani pracochłonne. A smak wynagradza podjęty trud. Ja na pewno jeszcze zrobię knedle, a i myślę, że odważę się niedługo zrobić pierogi… Podzielę się wtedy z Wami rodzinnym przepisem na pierogi ze słodką kapustą – moje ulubione. A tymczasem zapraszam na knedle :)

Przepis cytuję za „Kuchnią Polską” Marka Łebkowskiego.


Knedle ze śliwkami

Składniki (dla 4-5 osób):

  • 1kg ziemniaków
  • 300g mąki (ja dodałam sporo więcej, bo ciasto mi się zdecydowanie za bardzo kleiło)
  • 2 jajka
  • ½ kg śliwek
  • Cukier (u mnie brązowy)
  • Sól

Opcjonalnie:

  • 50g masła
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • Kilka łyżek śmietany
  • Cukier do posypania

 

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Najlepiej jest to zrobić dnia poprzedzającego robienie knedli, gdyż wykorzystywane ziemniaki muszą być zimne. Śliwki myjemy i drylujemy. Wystudzone już ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli i zagniatamy ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, jednak ciasto będzie klejące. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy z ciasta placuszki, do których sypiemy niepełną łyżeczkę cukru, jeśli śliwki są bardzo słodkie – więcej, ja miałam kwaskowate i sypałam całą łyżeczkę brązowego cukru – w rezultacie były słodkie z przebijającym się kwaskowatym posmakiem, czyli, jak dla mnie, idealne. Na to kładziemy połówkę śliwki (chyba, że są malutkie wtedy może być cała), zlepiamy brzegi i toczymy kuleczkę. Knedle gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku 3-5min od wypłynięcia na powierzchnię wody. Długość gotowania uzależniamy od wielkości knedla. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową. Pod koniec gotowania roztapiamy masło, dodajemy do niego bułkę tartą i mieszamy.

Knedle podajemy polane bułką tartą, śmietaną i posypane cukrem.

Smacznego!

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011