czwartek, 30 września 2010


Robiąc zakupy dojrzałam pęczki świeżych szparagów. Wprawdzie importowane, ale i tak się skusiłam. Zrobiłam makaron z moimi ulubionymi zielonymi warzywami. Do tego delikatny śmietanowy sos i cienka warstewka sera na wierzchu. Aż się nabiera ochoty, co? ;) Do zielonych warzyw dodałam też grzybki shitake. Może nie jest to dodatek charakterystyczny dla kuchni włoskiej, jednak miałam jeszcze pół opakowania do wykorzystania po kurczaku chow mein (przepis wkrótce) i postanowiłam je wykorzystać. Ich posmak świetnie komponował się z całym daniem dodając mu grzybową nutę.

Przepis zaczerpnięty z książki „Makarony”, prezentowany z moimi zmianami.


Makaron tagliatelle z zielonymi warzywami

Składniki:

  • ½ brokuła
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • 80g grzybków shitake (można pominąć)
  • 250g jajecznego makaronu tagiatelle (lub penne/świderki)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany18%
  • 80g twardego sera żółtego
  • 25g + 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bulionu (użyłam jedną domową kostkę rosołową i 2 łyżki wody)
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Do warzyw można dodać także bobu lub groszku cukrowego czy fasolki szparagowej.

Sposób przyrządzenia:

Szparagi obrać, a brokuły podzielić na różyczki. Warzywa gotować na parze, aż zaczną mięknąć. Następnie przeać je zimną wodą, aby nie traciły koloru i odstawić. Cukinię dokładnie umyć, pokroić na 5cm kawałki za pomocą noża strunowego wyciąć cieniutkie plasterki. Grzybki posiekać w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła (nie więcej – grzyby chłoną tłuszcz jak gąbka) i podsmażyć grzybki do zarumienienia. Zdjąć je z patelni. Rozgrzać na niej kolejną łyżkę masła i podsmażyć cukinię do miękkości. Również zdjąć z patelni. W tym czasie w małym rondelku zagotować wodę i gotować w niej ok. 3 minuty groszek, aż zmięknie.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z łyżką masła i trzymać w cieple. Na patelni lub w rondlu roztopić łyżkę masła, dodać bulion i zagotować. Dodać wszystkie warzywa i grzybki i delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić warzyw. Dodać śmietanę i przyprawy i mocno podgrzać, nie gotując. Na ogrzane talerze nakładać makaron, na to warzywa z sosem i posypywać tartym serem.

Smacznego!

Makaron tagliatelle z zielonymi warzywami

Makaron tagliatelle z zielonymi warzywami

poniedziałek, 27 września 2010


Zapewne nie wszyscy wiedzą, ale niestety szpinak, nie ma wcale tak dużej zawartości żelaza jak to się przyjęło uważać. Dlaczego więc panuje ogólne przekonanie, że szpinak jest najbardziej zasobnym w żelazo produktem spożywczym? Rozwiązanie jest śmieszne. Podczas zapisów pomiarów wykonywanych kilkadziesiąt lat temu, przy zawartości żelaza, przecinek przesunął się o jedno miejsce w lewo zmieniając faktyczne 3mg w 30mg. J Dlatego w jego niedoborach znacznie lepsze w jego uzupełnieniu są np. wątróbka, chude czerwone mięso, kasza gryczana czy nawet kakao. Nie oznacza to, że szpinak jest mało wartościowy. Mimo tego przekłamania jego zawartość żelaza jest stosunkowo wysoka, poza tym jest zasobny w inne cenne minerały, makroelementy i witaminy. Także jedzmy szpinak – tylko dobrze podany.

W związku z tym proponuję surówkę ze świeżych liści szpinaku – idealny dodatek np. do roladek schabowych ze szpinakiem, gdy nie wykorzystamy całej paczki.


Surówka ze świeżych liści szpinaku

Składniki:

  • 200g świeżych liści szpinaku odmiany baby
  • 7 pomidorków cherry (lub 2 nieduże pomidory)
  • 1 średniej wielkości ogórek wężowy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Szpinak umyć i dokładnie osuszyć. Następnie większe liście porwać i przełożyć do miski. Pomidorki cherry i ogórka wężowego dokładnie umyć. Pomidorki przekroić na pół (zwykłe pomidory w kostkę), a ogórka pokroić w kostkę.  Dodać do szpinaku. W miseczce przygotować balsamiczny winegret. Wlać ocet i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do rozpuszczenia się soli. Następnie energicznie mieszać (najlepiej mała trzepaczką) dolewając stopniowo oliwę ubijać gęsty sos. Przed podaniem zalać winegretem surówkę i delikatnie wymieszać.

Smacznego!

Surówka ze świeżych liści szpinaku

Surówka ze świeżych liści szpinaku

niedziela, 26 września 2010


Muszę przyznać, że dawno już dawno nie jadłam tak pysznych kotletów. Mimo, że nie jest fanką schabu, to w tej odsłonie byłam nim zachwycona. Soczysty, miękki, pełen pysznego zielono – kremowego nadzienia otulony pyszną panierką. No cudo. Do tego delikatne puree i pyszna sałatka ze szpinaku. Idealny niedzielny obiad.

Przygotowując roladki inspirowałam się tym przepisem, wprowadzając własne zmiany.


Roladki schabowe ze szpinakiem i serem camembert

Składniki (dla 3 osób):

  • ½ kg schabu bez kości
  • 150g szpinaku (najlepsze będą świeże liście odmiany baby – z reszty paczki można przygotować sałatkę do obiadu, ale mrożony tez od biedy może być)
  • ½ krążka sera camembert (może być z pieprzem lub ziołami)
  • 2 dymki lub 1 mała cebula
  • 3 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

 

Sposób przyrządzenia:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Dzielimy go na 2-3cm plastry i rozbijamy na dość cienkie kotlety. Mięso warto przykryć folią spożywczą lub włożyć do woreczka foliowego – nie ubrudzimy wtedy tłuczka kawałkami mięsa i nie zachlapiemy nimi kuchni. Kotlety solimy i pieprzymy z obu stron i odstawiamy na bok. Zajmujemy się nadzieniem. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podgrzewać aż liscie zwiędną i stracą objętość. Następnie szpinak przełożyć na sitko lub lnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć z soku. Szpinak drobno posiekać, camembert pokroić w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na łyżce masła (można dodać odrobinkę oliwy z oliwek, żeby masło się nie paliło). Kiedy cebula się zeszkli, dodać do niej szpinak i camembert. Doprawić solą i pieprzem i przełożyć do miseczki. W głębokim talerzu rozkłócić jajko i połowę dodać do masy szpinakowej. Farsz nakładać na kotlety i zwijać w roladki. Nie trzeba ich szczelnie zawijać – panierka i jajko w masie zatrzyma farsz w środku. Mój schab był z końcówki, więc był wąski i kiepsko się rozbił w kształt kałuży, więc nie byłam w stanie ich ładni zawinąć, mimo wszystko nadzienie nie wypłynęło.

Do pozostałego jajka dodać jeszcze 2 i rozkłócić z solą i pieprzem. W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z mąka. Panierować kotlety 1-lub 2-krotnie. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, kładąc kotlety na patelnię stroną złożenia, aby panierka zdążyła się ściąć, zanim ser w farszu się rozpuści. Smażyć na złoto- brązowo ze wszystkich stron. Podawać z puree ziemniaczanym i sałatką ze świeżego szpinaku lub sałaty.

Smacznego!

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem camembert

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem camembert

czwartek, 23 września 2010


Te zwykłe z pozoru bułeczki kryją w sobie mnóstwo pysznego pieczarkowego nadzienia. Założę się, że dzieci będą za nimi przepadać, a i dorośli nie odmówią ;) Ciasto w nich jest puszyste i mięciutkie, a farsz bardzo pieczarkowy.  Mogą być pysznym podwieczorkiem, smacznym dodatkiem do zupy, gdy brak drugiego dania lub przekąską dla gości. Pysznie będą smakowały też w połączeniu z czerwonym barszczem.

Przepis zaczerpnięty od Liski.


Bułeczki z pieczarkami

Składniki:

Na bułeczki:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 310 ml letniej wody
  • 7g suchych drożdży (lub 15g świeżych)
  • ½ łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Na farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

 

Sposób przyrządzenia:

Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę. Zrobić kopczyk, a w nim wgłebienie. Wsypać do niego sól, drożdże i cukier oraz wlać połowę wody z przepisu. Widelcem energicznie mieszać wodę z mąką zagarnianą z kopczyka aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dolać resztę wody i powtórzyć procedurę mieszania widelcem do ponownego uzyskania konsystencji śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w naoliwionej misce, pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie zająć się farszem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oliwy. Pieczarki oczyścić i pokroić w średnią kostkę. Dodać do cebuli i smażyć 15-20minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem (nie żałować pieprzu) i gałką.

Ciasto podzielić na równe części. Każdą część rozpłaszczać na placuszek, nakładać do niego farszu (jak najwięcej) i dokładnie sklejać brzegi. Należy uważać, aby ciasto nie było za cienki, gdyż ponowne wyrastanie dodatkowo naruszy strukturę i podczas pieczenia może wypłynąć farsz. Bułeczki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.

Smacznego!

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

wtorek, 21 września 2010


On miał od rana kiepski humor, więc postanowiłam, że zrobię śniadaniowe pocieszenie. Jak zwykle szukając przepisów na słodkości zajrzałam na Moje Wypieki. I jak zwykle znalazłam tam świetny przepis, do którego w dodatku miałam w domu składniki. I tak powstały bananowe pancakesy. A żeby było jeszcze słodziej polałam je sosem karmelowym i podałam z gałką lodów śmietankowych. Nie ma to jak zdrowe śniadanie, co? ;) Ale najważniejsze, że odniosło skutek. Pancakesy zostały pochłonięte, a na twarzy został uśmiech. Terapia jedzeniowa zakończona sukcesem :)

Bananowe pancakes z sosem karmelowym

Składniki:

Na pancakes:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojony cieniutko

Na sos karmelowy:

  • 100ml mleka zagęszczonego w puszce
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (pominąć jeśli mleko w puszce jest słodzone.

 

Sposób przyrządzenia:

Do małego garnuszka wlewamy mleko i słodzimy je do smaku. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy kilkanaście minut do zgęstnienia często mieszając.

W tym czasie w jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem i cukrem. W drugiej maślankę, roztrzepane jajko, roztopione masło i miód. Do tego wmieszać pokrojone banany. Zawartość obu misek połączyć i wymieszać do powstania dość gęstego ciasta.

Pancakes smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż do zrumienienia. Na drugą stronę przewracać gdy pojawią się w cieście pęcherzyki ciasta.

Usmażone pancakes podawać polane z góry sosem karmelowym i udekorowane gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

Bananowe pancakes z sosem karmelowym

Bananowe pancakes z sosem karmelowym

 
1 , 2 , 3
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011