sobota, 09 czerwca 2012

Gdy zobaczyłam ten przepis u Malwiny, a potem jeszcze u Maggie wiedziałam, że muszę go wypróbować. Biała czekolada, karmel, banany to połączenie składników, które uwielbiam. A muszę przyznać, że to nie takie łatwe trafić w mój gust słodkościami, bo jak powtarza moja znajoma ze słodyczy to ja najbardziej lubię kabanosy ;) Tym razem jednak się nie oparłam i nie żałuję. Te blondynki są wilgotne i mimo, że dość ciężkie to rozpływaja się w ustach rozkoszną słodyczą karmelu i białej czekolady. Do tego posmak bananów i jesteśmy w niebie. I to nic, że w cieście jest jakiś milion kalorii i jest okrutnie słodkie, prędzej czy później i tak nie oprzecie się kolejnemu kawałkowi ;)


 Blondies z karmelem i bananami

Składniki (źródło):

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g masy kajmakowej + trochę na wierzch
  • 170 g cukru (oryginalnie 250g)
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany 

 

Sposób przyrządzenia:

Do dużego rondla (ciasto przygotowujemy tylko w tym jednym naczyniu) o grubym dnie wrzucić połamaną czekoladę, masło, cukier i masę kajmakową. Podgrzewać mieszając na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem. Do lekko ostudzonej masy dodać rozkłócone jajka i wymieszać łyżką. Dodać mąkę, ponownie wymieszać. Banany obrać i rozgnieść, dodać do masy i wymieszać po raz ostatni. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, porobić kleksy z masy kajmakowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C na 45-50 minut.  Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Blondies z karmelem i bananami

wtorek, 05 czerwca 2012

Od jakiegoś czasu jest to moja ulubiona sałatka do pracy. Robi się ją szybko i bezproblemowo, jest zdrowa, sycąca i naprawdę przepyszna. Muszę Wam też przyznać, że bardzo polubiłam dość nietypowe w sumie połączenie makaronu i sałaty lub ziemniaków i sałaty. Dzięki temu sałatka jest zdecydowanie bardziej i na dłużej sycąca niż ta bazująca na samej sałacie, a jednocześnie zdrowsza i lżejsza od tej czysto makaronowej lub ziemniaczanej. Polecam spróbować zwłaszcza w wersji lunchowej, gdy jeszcze długi dzień przed nami, a czasu na ciepły posiłek brak.


 Sałatka z makaronem i fasolą

Składniki (źródło):

  • 150g krótkiego makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 3-4 garście ulubionego mixu sałat lub porwanej sałaty lodowej
  • ½ opakowania sera feta
  • ½ puszki fasoli (najlepiej zwykła biała lub flażoletka)
  • 3-4 łyżki orzeszków ziemnych (czasem pomijam)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon, francuskiej lub miodowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Fetę pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy, a orzeszki uprażyć kilka minut na suchej patelni. W słoiczku energicznie potrząsając wymieszać ocet, oliwę, musztardę i przyprawy do utworzenia gładkiej emulsji. Ugotowany, makaron dokładnie zahartować zimną wodą i odstawić do lekkiego obeschnięcia. Składniki sałatki połączyć, polać sosem i zajadać :)

Smacznego!

Sałatka z makaronem i fasolą

czwartek, 24 maja 2012

Dzisiejszy przepis na mięso jest typowo włoski, zaczerpnięty z książki kucharskiej Buonissimo! Gino D’Acampo. Swoją drogą bardzo polecam tego autora. Ja na razie jestem w posiadaniu jednej jego książki wypróbowałam kilka przepisów i wszystkie są rewelacyjne. Uwielbiam kuchnię włoską w takim wydaniu – prostą, pełną smaku, ale jednocześnie lekką. To mięso idealnie wpisuje się ten opis. Dzięki dodatkowi szynki i obsmażeniu w winie jest naprawdę aromatyczne i soczyste. Do tego wystarczy puree (u mnie z fasoli) i prosta sałatka, lampka wina i możemy podejmować gości lub zasiąść do pysznej kolacji we dwoje. Polecam z całego serca.


 Filet z indyka z sherry

Składniki:

  • 4 filety z indyka
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej (w oryginale parmeńska, u mnie śniadaniowa)
  • Opcjonalnie listki szałwii
  • 50g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 180ml sherry lub innego wzmacnianego wina (w oryginale marsala)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

Filety cienko rozbić między folią spożywczą. Każdy doprawić i przekroić na pół. Szynkę również pokroić na połówki i każdy kawałek położyć na połówce fileta. Opcjonalnie położyć 2 listki szałwii i zabezpieczyć całość wykałaczką. Na patelni rozpuścić połowę masła i dodał oliwę, aby masło się nie paliło. Krótko obsmażyć z obu stron filety zaczynając stroną z szynką. Mięso zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 65st. C). Na patelnię dodać resztę masła, rozpuścić i dolać wino. Dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż część płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Filety wyjąć i ponownie obsmażyć 30sek z dwóch stron dokładni obtaczając w sosie. Podawać natychmiast na podgrzanym talerzu z dodatkiem puree i sałatki.

Smacznego!

Filet z indyka z sherry

sobota, 12 maja 2012

Ten płaski chlebek o arabskich korzeniach na pewno przypadnie Wam do gustu. Robi się go łatwo, ciasto jest przyjemne w obsłudze, a smak jest świetny. Doskonały w połączeniu z różnymi daniami kuchni arabskiej (shoarma, shish-tawuk, curry), a obecnie świetnie sprawdzi się do weekendowego grilla. W towarzystwie szaszłyków i sosu tzatziki na pewno docenicie chrupkość chlebka. Porwany doskonały będzie jako dodatek do sałatek (zamiast grzanek). No i gwarantuje Wam, ze nie oprzecie się, żeby pochłonąć chociaż jeden chlebek jeszcze ciepły, tuż po wyjęciu z piekarnika Jak Wam się podoba?


  chlebek Naan

Składniki (źródło):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • Trochę roztopionego masła (do smarowania)
  • opcjonalnie: czosnek, sezam, czarnuszka

 chlebek Naan

chlebek Naan

Sposób przygotowania:

Składniki (bez masła) wymieszać i zagnieść przez ok. 10 minut ciasto. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 6 części i każdą rozwałkować w podłużny, nieregularny placek. Jesli chcemy można je przed pieczeniem obsypać wybranymi przyprawami. Placki piec partiami w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury, najlepiej na kamieniu przez 3-4 minuty – aż pojawią się rumiane bąble. Wyjmować, smarować roztopionym masłem (lub glee) i podawać do dań kuchni indyjskiej lub innych lubianych kompozycji.

Smacznego!

 chlebek Naan

środa, 25 kwietnia 2012

Zniknęłam na bardzo długo. Powodów było kilka. Ale nie będę się tłumaczyć i szukać wymówek. Po prostu na przeprosiny poczęstuję Was ciastem.

Ciasto jest bardzo proste. Zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Było to pierwsze ciasto jakie wykonałam w wieku ok. 12 lat. Potem specjalizowałam się w tym placku i piekłam go zawsze jak tata miał ochotę na coś słodkiego ;) Możecie dodać do niego dowolne owoce, które lubicie lub na które jest sezon. Ja najbardziej lubię wersję ze śliwkami lub jagodami, a zimą często robię po prostu z jabłkami. Zapraszam.


 placek z owocami

Składniki:

  • ¾ kostki margaryny
  • 12 czubatych łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 12 bardzo czubatych łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilkanaście śliwek/2-3 jabłka/jagody/truskawki lub inne owoce
  • Ulubiony aromat do ciasta
  • Opcjonalnie siekane orzechy włoskie
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przyrządzenia:

Margarynę rozpuścić i delikatnie przestudzić. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Jak byłam młodsza ucierała to ciasto w makutrze, obecnie po prostu miksuję mikserem. Następnie dodawać po trochu przesianej maki z proszkiem do pieczenie na przemian z jajkami. Gdy wszystko się połączy dodać kilka kropel aromatu i opcjonalnie orzechów i jeszcze raz wymieszać. Powinniście otrzymać konsystencję podobną do budyniu. W razie potrzeby można dodać jeszcze jedno jajko lub więcej mąki. Owoce umyć, w razie potrzeby (np. jabłka) obrać i pokroić na mniejsze części lub wypestkować. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnie i ułożyć na wierzchu owoce lekko dociskając, aby prawie całe zanurzyły się w masie. Piec w 180 st. C ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Placek z owocami

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011