sobota, 14 stycznia 2012

Dziś na obiad pyszne mięso. Kurczak w najlepszym wydaniu. W postaci, która zachowuje jego znakomite wartości odżywcze, nie dokłada niepotrzebnego tłuszczu, a jednocześnie sprawia, że jest mięso jest soczyste i pełne smaku. Pyszne. Pieczenie w folii aluminiowej sprawia, że mięso pozostaje pełne soków i smaku, a farsz w środku dodaje nie tylko smaku, ale także dodatkowej wilgoci mięsu. Takiemu kurczakowi nie potrzeba wielu dodatków – wystarczy puree ziemniaczane i sałata z sosem vinaigrette.  Jeżeli chcemy, aby cały posiłek pozostał dietetyczny wystarczy zrezygnować z ziemniaków, i zastąpić je np. bukietem warzyw gotowanym na parze. I macie obiad pełen witamin, wartości odżywczych za to o niewielkiej zawartości kalorii.


 Soczyste roladki z kurczaka z papryką

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 40g pleśniowego, kremowego sera (ja użyłam rougette, ale nada się chociażby camembert) – w jeszcze mniej kalorycznej wersji można użyć chudej mozzarelli lub nawet serka wiejskiego
  • ½ małej cukinii
  • ⅓ czerwonej papryki
  • ⅓ żółtej papryki
  • ½ niedużej cebulki lub 1 szalotka
  • ½ łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię, cebulę i obie papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać warzywa i smażyć 5-6 minut. aż woda odparuje, a warzywa lekko zmiękną. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Odkroić polędwiczki z kawałkiem filetu, filetu przekroić na pół, zostawiając 1 cm w całości i rozłożyć jak książkę. Rozbijać mięso przez 2 kawałki folii spożywczej.  Każdy filet umieścić na kawałku folii aluminiowej, oprószyć solą i pieprzem obu stron, nakładać warzywa, na to plasterek sera i zawijać roladkę i szczelnie owijać folią. Układać w formie żaroodpornej złączeniem do góry – dzięki temu, nawet jeśli roladka nie jest szczelnie zawinięta, nic z niej nie wycieknie podczas pieczenia. Piec w 180st C. przez ok. 20 minut dla mniejszych roladek (tych z polędwiczek) i 25 dla większych. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut dla ustabilizowania się soków w mięsie, następnie podawać z ziemniakami lub warzywami oraz sałatą.

Soczyste roladki z kurczaka z papryką

Soczyste roladki z kurczaka z papryką

poniedziałek, 09 stycznia 2012

Dziś przepis na sałatkę, która jest nie tylko pyszna, ale także sycąca i nie tucząca.  Jej składniki świetnie się harmonizują tworząc całość. Owocowa słodycz pomelo przełamuje słony smak oliwek i dressingu z fety. Soczysty kurczak dostarcza nam niezbędnego białka i sprawia, że sałatka syci na długo. Sałata dodaje mnóstwa witamin i cennego błonnika. Tak skomponowany posiłek może posłużyć nam jako lekki obiad, lub lunch dodający energii w pracy.


 Feta i pom(e)lona sałatka

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • Kilka kropel oleju z ryżu (ten jest najlepszy do smażenia, ale innego tez się nada)
  • 3 garście ulubionej mieszanki sałat (u mnie cykoria, lodowa i roszponka)
  • ½ słoika oliwek
  • ½  dojrzałego pomelo
  • Ok. 20g sera feta – należy wybrać miękki ser – świetnie sprawdzą są wyroby Mlekovity, których normalnie do sałatki bym nie poleciła, jednak w tym przypadku sprawdzą się idealnie
  • 3-4 łyżki rzadkiego jogurtu
  • Opcjonalnie 1 ogórek lub kilka pomidorków koktajlowych

 

 

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Przekroić na 2 części, ułożyć między 2 warstwami folii spożywczej i delikatnie rozbić. Czynność ta ma na celu tylko wyrównanie grubości mięsa, należy więc uważać i nie używać dużo siły. Równe filety posolić i popieprzyć z obu stron. Patelnię grillową posmarowaną kilkoma kroplami oleju rozgrzać i smażyć kurczaka po ok. 4-5 minut z każdej strony. Długość czasu należy dopasować do grubości mięsa. Usmażone piersi zdjąć z patelni, zawinąć w kawałek folii aluminiowej i odstawić na bok. Sałatę umyć, osuszyć i ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Oliwki odcedzić z oliwki i opcjonalnie pokroić na połówki. Pomelo umyć, obrać i wydobyć miąższ z albedo. W przypadku pomelo jest to łatwe, gdyż miąższ łatwo odchodzi od twardych błon. Cząstki podzielić na mniejsze kawałki.  Na 2 talerzach ułożyć sałatę, oliwki i pomelo. Opcjonalnie dodać ogórka pokrojonego w kostkę lub pomidorki przekrojone na połówki. Kurczaka pokroić na kawałki i dodać do sałatki. W kubeczku wymieszać fetę z jogurtem i pieprzem do konsystencji, którą będzie można polać sałatkę. Ilość jogurtu regulujcie na bieżąco, gdyż jego ilość zależy od twardości fety i gęstości samego jogurtu. Takim sosem polać sałatkę na talerzach i podawać. Można też zabrać ją ze sobą umieszczając sos i pozostałe składniki w oddzielnych pojemnikach (np. takim jak tu) i mieszając tuż przed spożyciem.

Smacznego!

 Feta i pom(e)lona sałatka

Feta i pom(e)lona sałatka

czwartek, 05 stycznia 2012

Lubię czasem z mięsa mielonego zrobić coś innego niż zwykłe kotlety lub spaghetti. Tym razem mój wybór padł na pieczeń rzymską z książeczki „Tanie dania” wydaną przez  Good Food Magazine. Chrupiąca posypka zdobiąca jej wierzch sprawiła, że nie mogłam się oprzeć. I dobrze. Pieczeń wychodzi pyszna – wilgotna, doprawiona z intensywnym chrupiącym akcentem. Do tego puree ziemniaczane i sałata i pyszny obiad jest gotowy.  Pieczeń można przygotować też poprzedniego dnia, a przed obiadem tylko upiec, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Polecam!


 pieczeń rzymska z chrupiącą posypką

Składniki:

  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 2 + 2 plastry wędzonego boczku
  • 100g + 25g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka tymianku lub estragonu
  • 1 cebula
  • 50g cheddara
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Boczek (2 plastry) i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dorzucić boczek i smażyć do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mięso, z boczkiem i cebulą, 100g bułki tartej, jajkiem, przecierem i przyprawami. Wyrobić masę. Foremkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem lub folią aluminiową i przełożyć do niej masę. Piec przez godzinę w 180st. C. W tym czasie pokroić resztę boczku i zesmażyć na patelni, dodać bułkę tartą i ją zrumienić. Po ostudzeniu wymieszać ze startym cheddarem. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch posypać przygotowana mieszanką. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 minut. Podawać w plastrach z puree ziemniaczanym i sałatą.

Smacznego!

pieczeń rzymska

pieczeń rzymska

środa, 04 stycznia 2012

banerek

No i nadszedł czas na podsumowanie konkursu. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o słodkości to popisaliście się dużą różnorodnością i ciężko było nam wybrać zwycięzcę. Po dyskusjach z Dawidem i Leną tworzącymi Diuu udało nam się osiągnąć kompromis… z niespodzianką! Ale przejdźmy do tego na co czekacie czyli zwycięzców.

 

colettaNagroda w kategorii Święta, Święta!

przypadła Pannie Malwinnie z bloga Filozofia Smaku za przepis na Kruche migdałowe laseczki. Przepis ujął nas kreatywnością oraz wszechstronnością. Z wielką ochotą takie laseczki w przyszłym roku wykonam do powieszenia na choinkę lub dekoracji stołu świątecznego. Pannie Malwinnie gratuluję zwycięstwa i pomysłu.

 

                                     Kruche migdałowe laseczki

 

Carousel

W kategorii Sylwestrowy zawrót głowy wygrał przepis na Cheese Puffs nadesłany przez Kasię K. Ja sama uwielbiam takie kąski, a dodatek sera tylko potęguje nasz apetyt na nie. I właśnie za to, że mam ochotę jak najszybciej zrealizować ten przepis (a Diuu go skonsumować;) postanowiliśmy go nagrodzić.

 

cheese puffs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kolczykiI na koniec niespodzianka. Był jeden przepis, który ujął Lenę opisem, a także zabawą formą (w końcu to właśnie Lena jest artystką odpowiedzialną za projekty Diuu). Uparła się i już. Po zastanowieniu postanowiliśmy go wyróżnić dodając nagrodę niespodziankę. Kolczyki ze zdjęcia obok wygrała Pees z Kuchni-Pees, która zgłosiła Bûche de Noël.

 

      Buche de Noel

 

Wszystkim zwycięzcom gratuluję,  a biorącym udział bardzo dziękuję za wspólną zabawę.

 

Dziewczyny, które wygrały proszę o kontakt mailowy (tu-tusia@gazeta.pl), aby ustalić szczegóły wysyłki nagród.  

 

Pozdrawiam!

sobota, 31 grudnia 2011

Wszystkim zapominalskim i spóźnialskim przypominam, że dziś macie ostatnią szansę na zdobycie tych pięknych kolczyków!

                                   

 

Tak więc przeszukajcie czeluści swoich blogów lub notatek i nadeślijcie propozycję pysznych sylwestrowych przekąsek lub słodkich świątecznych wypieków. Zdjęcia nie są wymagane!

Przypominam, że propozycje do konkursu możecie zgłaszać mailowo (tu-tusia@gazeta.pl) bądź biorąc udział w akcji na Mikserze (akceptuję także przepisy archiwalne!). To co? Spróbujesz zrobić sobie ostatni prezent w tym roku?

Świętujemy!

 


A na koniec chciałabym wszystkim moim czytelnikom życzyć nie tylko świetnej zabawy dziś, ale także pełnego radości i chwil godnych zapamiętania przyszłego roku. Mam nadzieję, że u każdego z Was nadchodzący rok okaże się właśnie tym, w którym uda Wam zrealizować cele i spełnić marzenia, a to co przyjdzie okaże się być jeszcze lepszym niż oczekiwaliście. Wszystkiego Najlepszego życzy tu-tusia.


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011