czwartek, 22 grudnia 2011

A dziś mam dla Was niespodziankę. W związku z kilkoma prośbami i gorącym okresem przedświątecznym, razem z Diuu zdecydowaliśmy się... przedłużyć konkurs aż do końca roku! Oznacza to, że przepisy w obu kategoriach możecie zgłaszać aż do 31 grudnia. Mam nadzieję, że da to szansę  zawalczyć o nagrody tym, którzy w natłoku przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia nie mają czasu na nic innego.

Świętujemy!

Dla przypomnienia do konkursu można zgłaszać się drogą mailową (tu-tusia@gazeta.pl) lub poprzez wzięcie udziału w akcji na Mikserze Kulinarnym. Pamiętajcie także o polubieniu Półki z przyprawami oraz Diuu na Facebooku (jeżeli sami go nie posiadacie poproście o "lubisie" kogoś kto konto posiada). Jest to warunek konieczny do wzięcia udziału w konkursie!

 

I jeszcze raz pokażę co możecie wygrać.

W kategorii Święta, święta!

Coletta

oraz w ktategorii Sylwestrowy zawrót głowy

Carousel

Tagi: konkurs
22:15, tu-tusia , Inne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 grudnia 2011

Te roladki robiłam na obiad jakiś czas temu. Muszę przyznać, że wyszły znakomite. Delikatne mięso z kurczaka otulone przez plastry boczku było soczyste, a ukryty w środku cheddar i musztarda nadawały całości zdecydowanego smaku. I to zdecydowanie pysznego smaku. Tak przyrządzone mięso podane z puree ziemniaczanym oraz sałata polana ulubionym sosem winegret nada się zarówno na codzienny obiad jak i ten bardziej uroczysty, na który zaprosimy gości. Mięso takie jest także łatwe i szybkie w przygotowaniu. A w trakcie, gdy się piecze mamy czas na przygotowanie dodatków do obiadu takich jak sałata czy puree.

Przepis zaczerpnięty stąd.


Roladki z cheddarem i musztardą 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Ok. 150g cheddara
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • ok. 8-10 plastrów boczku
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Każdą pierś podzielić na 2 kawałki (ja zawsze odcinam polędwiczkę z kawałkiem mięsa). Większe części przekroić wzdłuż na pół zostawiając nierozcięty cm rozłożyć jak książkę. Każdy filet włożyć pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej (ułatwia rozbijanie, zapobiega robieniu się dziur w mięsie i pozostawia kuchnię czystą) rozbić na płasko. Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i położyć kawałek sera. Roladki dokładni zwijać, owijać boczkiem i ewentualnie zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki ułożyć w foremce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C. ok. 25 – 30 minut. Po wyjęciu poczekać ok. 5 minut aby soki w mięsie się ustabilizowały i podawać z puree ziemniaczanym oraz sałatą z winegretem.

Smacznego!

Roladki z cheddarem i musztardą

Roladki z cheddarem i musztardą

Roladki z cheddarem i musztardą



I na koniec zapytam czy pamiętacie o tych cudnych kolczykach, które możecie wygrać w konkursie?

Carousel                           Coletta

Zachęcam do wzięcia udziału. Zadanie konkursowe jest łatwe, a nagrody atrakcyjne. Polecam zwłaszcza kategorię Sylwestrowy zawrót głowy, gdyż jest mała konkurencja, a co za tym idzie duża szansa na wygraną!

sobota, 17 grudnia 2011

Dziś ponownie spotykam się w wirtualnej kuchni ze wspaniałą dziewiątką ;) Od dłuższego czasu umykały mi wszystkie wspólne kucharzenia ze względu na brak czasu, choroby, wyjazdy lub inne tego typu przeszkody. Dlatego cieszę się, że udało mi się tym razem „dotrzeć” do naszej wirtualnej kuchni. A cieszy mnie to tym bardziej, ponieważ przygotowaliśmy wspólnie naprawdę przepyszną sałatkę i z nie byle jakiego przepisu, bo autorstwa naszej kochanej Panny Malwinny.

Gdy Malwinka zaproponowała nam wspólne zrobienie jej zrobienie, spojrzałam tylko na składniki i od razu wiedziałam, że będzie pyszna. Zdarzyło mi się przygotowywać już sałatkę w podobnym stylu (która na pewno się tu pojawi, muszę tylko kiedyś musi się doczekać zdjęć zanim zostanie skonsumowana;)  i połączenie słodkich cytrusów ze słoną fetą i oliwkami jest genialne! Sałatka jest lekka i sycąca, a dzięki mandarynkom nabiera świątecznego charakteru. Do tego na jej przygotowanie potrzeba zaledwie jakieś 5-10 minut. U mnie doskonale sprawdziła się w pracy dodając energii na dalsze godziny. Myślę że świetnie się też skomponuje z drobiem podana na obiad. A do wszystkich niedowiarków – nie bójcie się słodkiego akcentu w wytrawnej sałatce – doskonale wpasowuje się w całość :)

Za spotkanie ślicznie dziękuję Shinju, Peli, Ani Włodarczyk, Emmie, Michałowi, Ani-Król, Dobrusi i oczywiście sprawczyni całego zamieszania cudnej Pannie Malwinnie.

Przepis oczywiście dodaję do Barku sałatkowego Peli - Wigilijnie i Świątecznie.


 Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta

Składniki (z drobnymi zmianami):

  • 2 garści ulubionej sałaty lub miksu sałat
  • 60 g sera feta
  • 80 g mandarynek z puszki, odsączonych z zalewy
  • 12 czarnych oliwek
  • pół małej czerwonej cebulki – pominęłam ze względu na spożycie sałatki w pracy
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

*Nie przejmujcie się dokładnymi proporcjami w przepisie (poza dressingiem) – można ją spokojnie zrobić na oko starając się równoważyć ilość składników.

 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, dokładnie osuszyć i porwać na kawałki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki na połówki. Cebulkę obrać i posiekać w cieniutkie piórka. Jeżeli boicie się ostrego smaku możecie je sparzyć wrzątkiem na sitku. Ocet, oliwę, cukier, musztardę i przyprawy utrzeć do postaci emulsji. Wszystkie składniki wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Tuż przed podaniem polać dressingiem.

Smacznego!

Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta

Sałatka z mandarynkami, oliwkami i serem feta

 

Ja pozwolę sobie jeszcze przypomnieć o trwającym u mnie konkursie, w którym do wygrania są cudnej urody kolczyki. Może uda Wam się nimi wykończyć swoją sylwestrową kreację?

 Świętujemy!

Kto chce dostać takie cudne kolczyki?

Coletta

A może wolicie takie?

Carousell

 

Podobają się? No to czas na próbę ich zdobycia - to nic trudnego! Zapraszam do konkursu :)

Świętujemy!

środa, 14 grudnia 2011

No i nadszedł czas na konkurs. Tak się złożyło, że 100 wpis dodałam nawet tego nie zauważając, a urodziny bloga spędziłam na wakacjach zajmując się zupełnie innymi rzeczami niż gotowanie. Teraz czas, żeby odrobić to z nawiązką mam nadzieję ;) Z okazji świąt, a także powstania pewnej nowej marki biżuterii (o której kilka słów potem) czas na konkurs z nagrodami!

Świętujemy! 

 

Zacznijmy od zasad. 

Po pierwsze należy polubić na fejsbuku stronę półki z przyprawami (klik klik) oraz fundatora i producenta nagród Diuu (klik klik).

Po drugie należy w terminie 16.12-24.12 wysłać przepis w jednej z dwóch kategorii. Zgłoszenia można przesyłać na adres mailowy bloga (tu-tusia@gazeta.pl) bądź też biorąc udział w akcji na Mikserze Kulinarnym (klik klik).

 

Kategorie to:

  1. Święta, święta!

Tutaj w swoich zgłoszeniach przesyłajcie/publikujcie przepisy na ciasta lub ciastka świąteczne. Wypieki powinny być utrzymane w gwiazdkowym klimacie, więcej wymagań nie ma.

  1. Sylwestrowy zawrót głowy.

Tym razem treścią przepisów powinny być przystawki, które można podać na zabawie sylwestrowej, a szczególności tzw. finger food, czyli jedzenie, które można jeść bez użycia sztućców. Mam nadzieję na Waszą kreatywność!

W konkursie można dodać tylko jeden przepis.

Zwycięzców wyłonię drogą obrad w składzie ja i osoby tworzące Diuu, a wyniki ogłoszę na blogu po świętach Bożego Narodzenia. 

 

No i dotarliśmy do nagród, a te muszę przyznać są naprawdę atrakcyjne. Ich fundatorem jest wspomniane wcześniej Diuu, które jest wchodzącą właśnie na rynek marką biżuterii i to nie byle jakiej. Wszystkie projekty robione są ręcznie z wysokiej jakości materiałów m. in. srebra oraz kryształów Swarovski. Jak sami o sobie piszą „Diuu to rezultat korelacji wyczucia smaku i przedsiębiorczości.”.  

 

Na zwycięzców konkursu czekają piękne kolczyki.

Laureat w kategorii Święta, święta! otrzyma długie, ekskluzywne kolczyki wykonane z mocno oksydowanego srebra i błyszczących kryształów Swarovski w rewelacyjnym kolorze Vitrail Medium.

Kolczyki 

Laureat w kategorii Sylwestrowy zawrót głowy otrzyma kolczyki łączące nowoczesność i orientalny styl wykonane ze srebra i kryształów Swarovski w kolorze Vitrail Medium. Kryształowe kropelki iskrzą się przeróżnymi kolorami przy każdym ruchu!

Kolczyki

 

Jak Wam się podobają te nagrody? Mam nadzieję, że zmobilizują do wzięcia udziału, zwłaszcza, że zadania konkursowe trudne nie są :)

 

Zachęcam do wzięcia udziału!

 

Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011