czwartek, 08 grudnia 2011

Pavlova jest deserem, który chciałam przyrządzić od dawna. Tak się jednak składało, że jak były białka to nie było czasu lub okazji, a jak była okazja to nie było co zrobić z żółtkami. W końcu jednak zostały mi 4 białka po Spaghetti Carbonara i powiedziałam sobie, że muszę w końcu ją zrobić. Uwielbiam bezę, uwielbiam bitą śmietanę i uwielbiam owoce. Oczywistym wydało mi się, że polubię ten deser. Zdecydowanie się nie pomyliłam! Pavlova jest naprawdę przepyszna i niesamowicie łatwa w przyrządzeniu. Wymaga zaledwie odrobiny pracy zwłaszcza, jeśli macie tak jak ja robota kuchennego, którego nie trzeba trzymać podczas miksowania. Jednak nawet ręczny mikser nie sprawi, że przygotowanie jej stanie się pracochłonne. Do tego właściwie dowolność w wyborze owoców daje możliwości dopasowania deseru do upodobań własnego podniebienia. Jednak zalecam zwrócić uwagę na to, żeby owoce były przynajmniej lekko kwaskowate – to właśnie ich kwaskowatość i soczystość łamie słodycz bezy i kremowość śmietany tworząc wyśmienite połączenie. Pavlova najlepsza będzie oczywiście w sezonie gdy mamy do dyspozycji pyszne i świeże truskawki, maliny czy jagody, jednak i teraz możemy się skusić chociażby na moje połączenie bananów i granatów. Zachęcam :)

Przepis na spód pochodzi stąd.


 Biała Pavlova

Składniki:

  • 200g drobnego cukru
  • 4 białka
  • Płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • Płaska łyżeczka białego octu winnego
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1 granat
  • 2 banany + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Lub inne ulubione owoce o kwaskowatym smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik ustwić na 180st. C. Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać po łyżce cukru, skrobię i ocet. Ja się przyznam, że nie doczytałam przepisu i z pośpiechu wrzuciłam wszystko od razu. Białka udało mi się bez problemu ubić na sztywno, choć mm wrażenie, że trwało to nieco dłużej. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy dwudziestu kilku cm. W środku rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150st. C. Piec 1,5 godziny, po czym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.

Biała Pavlova

Śmietanę ubić (bez cukru!). Owoce umyć. Banany obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w miseczce skropić sokiem z cytryny i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Granat przekroić na pół, lekko pougniatać z zewnątrz, aby poluzować pestki i wybijać je do miski uderzając drewnianą łyżką  w skórkę, usuwając co jakiś czas błony, pod którymi schowane są kolejne cząstki. Uwaga może pryskać! Bezę położyć do góry dnem, delikatnie zerwać papier i nałożyć bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć plasterki banana i posypać owocami granatu lub ułożyć inne ulubione owoce.

Smacznego!

Biała Pavlova

Biała Pavlova

niedziela, 20 listopada 2011

Tym razem dzielę się z Wami prostym daniem - mięso w ciemnym, sojowym sosie z dodatkiem sezamu. Podane w towarzystwie chińskiego makaronu i warzyw. Soczyste mięso, chrupkie warzywa, aromatyczne przyprawy i błyskawiczne przygotowanie. To zdecydowanie to, do czego lubię wracać. Szybko i smacznie. W tym przepisie możecie wykorzystać praktycznie dowolne mięso. Sprawdzi się tu kurczak, wieprzowina, jagnięcina, a nawet przy odpowiednio krótkiej obróbce wołowina. To, z czym je podamy, też zależy od Was. Ja bardzo lubię pszenny makaron w daniach chińskich, ale jak wolicie może to być ryż czy makaron ryżowy lub sojowy.


 Kurczak z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (lub ok. 350g innego mięsa)
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 80ml bulionu (dopasowanego do mięsa)
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 łyżki sezamu (można go uprażyć na suchej patelni)

Do podania:

  • 150g chińskiego makaronu
  • 1 średnio duża marchewka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • Mała puszka pędów bambusa
  • Opcjonalnie inne warzywa
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego

 

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę obrać i pokroić w paski. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paski. Pędy odcedzić. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w paski. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. W miseczce wymieszać sos sojowy, bulion, skrobię i cukier. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka ok. 3-4 minuty. Wyjąć i odstawić. W woku rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Smażyć kilka minut, aż zmiękną, ale pozostaną kruche. Dodać przygotowany makaron , sos sojowy  i olej sezamowy. Całość wymieszać, dobrze podgrzać i wyjąć z woka. Odstawić w ciepłe miejsce. Do woka wrzucić ponownie kurczaka, przecisnąć przez praskę czosnek i całość zaląc sosem. Doprowadzić do zagotowania, potrzymać na ogniu ok. 2-3 minut. Dodać sezam, wymieszać i natychmiast podawać z makaronem.

Smacznego!

Kurczak z sezamem

Kurczak z sezamem

 



środa, 09 listopada 2011

Lasagne alla bolognese – klasyk wśród lasagne. To właśnie ta pasta, za którą szaleje Garfield. Zresztą czy tak naprawdę ktoś mu się dziwi? Bo ja na pewno nie. Sama też za nią szaleję. A On po zjedzeniu stwierdził, że to była najlepsza lasagne jaką zrobiłam. Aż chce się natychmiast powtórzyć ;) I mimo, że jest to jedna z najbardziej pracochłonnych past to naprawdę warto poświęcić jej trochę czasu, aby później móc delektować się tym cudem. A Wy robiliście już ten makaron? Jeśli nie to czas najwyższy ;)


 Lasagne verde

Składniki:

  • Ok. 9 surowych płatów lasagne (lub inna ilość – zależy od wielkości naczynia)
  • 100g parmezanu lub dziugasa
  • Kawałeczek masła

Warstwa mięsna (sos bolognese):

  • 300g mielonej wołowiny (ewentualnie mięso mieszane, ale lepsza jest sama wołowina)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 80g wędzonego boczku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów + ewentualnie 2-3 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyżeczka oregano + opcjonalnie inne zioła (np. bazylia lub rozmaryn)
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Beszamel:

  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 600ml mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, seler i boczek w cienkie paski, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać marchewkę, seler, czosnek i boczek i smażyć wszystko zacznie się rumienić. Dodć mięso i na dużym ogniu smażyć, mieszając tak, aby mięso rozdzielić w malutkie grudki. Gdy mięso zacznie się rumienić zalać je winem i odczekać 2 minuty, aż większość odparuje. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła. Doprawić do smaku. Dusić ok. 30-40 minut na wolnym ogniu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gdy mąka zacznie bulgotać (ma być wciąż jasna) Dolać mleka i energicznie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki – idealna do tego celu jest trzepaczka. Zagotować bardzo często mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Prostokątne naczynie do zapiekania wysmarować masłem  ułożyć na dnie płaty lasagne. Polać porcją beszamelu, rozprowadzić dokładnie. Nałożyć porcję sosu bolognese i przykryć kolejną warstwą makaronu, docisnąć. Powtórzyć warstwy zużywając resztę składników, kończąc na beszamelu. Parmezan zetrzeć na tarce i posypać dokładnie wierzch. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st C.

Smacznego!

 Lasagne verde

Wskazówki:

- Jeżeli chcecie, aby wasza lasagne była bardzo serowa możecie przełożyć każdą warstwę parmezanem lub innym ulubionych serem, ale uwaga – taka lasagne jest o niebo bardziej kaloryczna (a już  w pierwszym wydaniu jest małą bombą)!

 

- Warto jest zrobić odrobinę rzadszy sos beszamel, a złożoną lasagne  wstawić na co najmniej godzinę (lub nawet noc) do lodówki. W ten sposób surowy makaron układany w foremce zmięknie i po upieczeniu na pewno będzie ugotowany. A my mamy dużo mniej pracy nie musząc obgotowywać płatów.

 

- Po upieczeniu lasagne należy odstawić na co najmniej 10-15 minut. W tym czasie się lekko „zetnie” i będzie dawała się dużo łatwiej kroić i nakładać.

 

- Sos bolognese możemy bez dużego zwiększenia nakładu pracy przygotować w większych ilościach  i zamrozić. W ten sposób będziemy mieć błyskawiczną porcję sosu do makaronu lub przyspieszymy o połowę przygotowanie lasagne następnym razem.

 

- Warto zakupić w supermarkecie aluminiowe foremki do pieczenia i mrożenia (takie jak na zdjęciu) i zrobić od razu 2 lasagne. Praca prawie ta sama, a druga lasagne po upieczeniu i wystudzeniu chowacie do zamrażarki i następnym razem cieszycie się tym pysznym daniem w kilkanaście minut.

 

Mam nadzieję, że wskazówki się przydadzą i uznacie przyrządzenie tego dania za całkiem proste i wcale nie aż takie pracochłonne :)

Lasagne verde

czwartek, 27 października 2011

Jakiś czas temu zrobiłam po raz pierwszy chleb z tego przepisu Tatter. Od razu zdobył moje serce, a właściwie to podniebienie ;) Jest dokładnie takim chlebem jaki lubię najbardziej – ma miękki, zwarty i wilgotny miąższ i chrupiącą, cienką skórką. W smaku jest dość neutralny, po prostu świetny. Do zajadania się nim wystarczało samo masło, a jak dołożyłam do tego cienki plasterek sera to już nie dało się nie sięgnąć po kolejną kromkę. Chleb piekłam już kilka razy i za każdym razem jest równie smaczny. A przysłowiową „wisienką na torcie” jest prostota i szybkość wykonania. Bardzo polecam!


 Lees sourdough - chleb na zakwasie

Składniki:

  • 240g aktywnego zakwasu żytniego
  • 280g wody
  • 390g mąki chlebowej
  • 90g mąki żytniej razowej
  • 11g soli

 

Sposób przyrządzenia:

Wodę, zakwas i obie mąki wymieszać (ja użyłam robota kuchennego) i odstawić na 20 minut. W tym czasie wydzieli się gluten i ciasto będzie dużo przyjemniejsze w odbróbce. Po tym czasie dodać sól i zagnieść ok. 10 min do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Miskę posmarować oliwą i umieścić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2- 2,5h (zależy od mocy zakwasu i temperatury w mieszkaniu), składając w połowie czasu wyrastania (pominęłam).  Po tym czasie podzielić na 2 kulki, odłożyć na 20 minut, uformować 2 bochenki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2,5h. Chleb dobrze znosi też drugie wyrastanie w lodówce, także można go przygotować wieczorem jednego dnia i następnego po wstaniu wsunąć tylko do piekarnika, aby cieszyć się ciepłym chlebem na śniadanie. Gdy chleb jest wyrośnięty piekarnik rozgrzać do 250st. C, wstawić chleb i wsypać szklankę kostek lodu na dno piekarnika (lub umieścić naczynie z wodą). Temperaturę od razu zmniejszyć do 230st C. i piec 25-30 minut.

Smacznego!

Lees sourdough - chleb na zakwasie

Lees sourdough - chleb na zakwasie

piątek, 21 października 2011

Za oknem robi się już naprawdę zimno. Ciepłe buty, kurtka, a lada chwila czapka i rękawiczki. Zima idzie! A razem z zimą pyszna, gorące, rozgrzewające zupy. Wyobraźcie sobie jak z taką parująca miseczkę po powrocie z pracy, uczelni, wymarznięciu w tramwaju czy nawet samochodzie. A zupa? Zupa jest przepyszna! Z upieczonych warzyw wydobywamy ich całą słodycz, pełen smak. Do tego pomidor z papryką świetnie się uzupełniają, łączą. Do tego trochę słonecznej pomarańczy, ostra cebulka i pyszny krem gotowy.

Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia śródziemnomorska” seria Z kuchennej półeczki.


Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • ½ pęczka koperku
  • 1 pomarańcza
  • 600ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Pomidory i paprykę umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki odkroić końce. Wszystko ułożyć na blaszce do pieczenia, skórą do dołu i piec 20-25minut w 230st C. Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Wycisnąć z niej sok. Po tym czasie warzywa wyjąć, leciutko ostudzić, zdjąć skórkę. Do garnka dodać warzywa, cebulę skórkę i sok z pomarańczy, większość koperku. Zalać bulionem, zagotować, częściowo przykryć i gotować ok. 25 minut. Koperek usunąć, a resztę zupy zmiksować dokładnie na gładki krem. Jeżeli jest taka potrzeba – przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i octem. Podawać gorącą, przybraną koperkiem w towarzystwie pieczywa.

Smacznego!

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011