Kategorie: Wszystkie | Inne | Obiady i kolacje | Pieczywo | Przekąski | Sałatki | Słodkości | Zupy | niekulinarne | Śniadania
RSS

Obiady i kolacje

czwartek, 14 czerwca 2012

Dzisiejsze kofty już od dłuższego czasu leżakują w archiwum czekając na publikację, a gdy ostatnio przeglądałam swoje zasoby i zobaczyłam zdjęcia stwierdziłam, że jest na to idealny moment. Sosy w naszych narodowych barwach będą cichym głosem kibica na Euro przed naszym najważniejszym meczem (choć wierzę, że nie ostatnim!). Muszę przyznać, że śledzę mecze naszej reprezentacji z ogromnym zainteresowaniem - ostatnio, aż głos wykrzyczałam z emocji. Na co dzień fanką piłki nożnej nie jestem, ale podczas takiego wydarzenia jakim jest Euro w Polsce nie da nie poddać się klimatowi zwłaszcza mieszkając w jednym z dumnych miast gospodarzy. A jak jest u Was? Ulegliście euro-gorączce? Czy może próbujecie jak najdalej uciec od całego zamieszania?

A kofty są bardzo przyjemną i smaczną odmianą od naszych mielonych. Podane z sosami pitą lub chlebkiem Naan i świeżą sałatką są świetną propozycją obiadową zwłaszcza na letnie upały – dzięki dodatkowi ziół nie są dużo bardziej ożywcze niż mielone. Ja na pewno powtórzę ten przepis.


Ziołowe kofty

Składniki (źródło):

Kofty:

  • 500 g mielonej wołowiny (w miarę tłustej – chuda wyjdzie twarda i sucha)
  • pół filiżanki świeżej kolendry (zastąpiłam miętą)
  • pół filiżanki świeżej natki pietruszki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała cebula
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • ½ małej cebulka lub szalotki
  • 100g pomidorów z puszki
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz

 

 Ziołowe kofty

Sposób przyrządzenia:

Patyczki namoczyć w zimnej wodzie 30 minut przed użyciem (żeby się nie paliły), piekarnik nagrzać do temperatury 175st. C.  Świeże zioła posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przyprawy, zioła i cebulkę wymieszać z mięsem i wyrobić masę. Na patyczki nakładać mięso formując podłużne kofty.  Smarować je oliwą i zapiekać ok. 25 minut. W tym czasie posiekać bardzo drobno szalotkę i zeszklić ją na oliwie, dodać pomidory, chilli i doprawić do smaku. Smażyć, aż sos odparuje do pożądanej gęstości. Przełożyć do miseczki odstawić do lodówki do schłodzenia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu i jogurtu, doprawić i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Ziołowe kofty

Ziołowe kofty



czwartek, 24 maja 2012

Dzisiejszy przepis na mięso jest typowo włoski, zaczerpnięty z książki kucharskiej Buonissimo! Gino D’Acampo. Swoją drogą bardzo polecam tego autora. Ja na razie jestem w posiadaniu jednej jego książki wypróbowałam kilka przepisów i wszystkie są rewelacyjne. Uwielbiam kuchnię włoską w takim wydaniu – prostą, pełną smaku, ale jednocześnie lekką. To mięso idealnie wpisuje się ten opis. Dzięki dodatkowi szynki i obsmażeniu w winie jest naprawdę aromatyczne i soczyste. Do tego wystarczy puree (u mnie z fasoli) i prosta sałatka, lampka wina i możemy podejmować gości lub zasiąść do pysznej kolacji we dwoje. Polecam z całego serca.


 Filet z indyka z sherry

Składniki:

  • 4 filety z indyka
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej (w oryginale parmeńska, u mnie śniadaniowa)
  • Opcjonalnie listki szałwii
  • 50g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 180ml sherry lub innego wzmacnianego wina (w oryginale marsala)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

Filety cienko rozbić między folią spożywczą. Każdy doprawić i przekroić na pół. Szynkę również pokroić na połówki i każdy kawałek położyć na połówce fileta. Opcjonalnie położyć 2 listki szałwii i zabezpieczyć całość wykałaczką. Na patelni rozpuścić połowę masła i dodał oliwę, aby masło się nie paliło. Krótko obsmażyć z obu stron filety zaczynając stroną z szynką. Mięso zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 65st. C). Na patelnię dodać resztę masła, rozpuścić i dolać wino. Dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż część płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Filety wyjąć i ponownie obsmażyć 30sek z dwóch stron dokładni obtaczając w sosie. Podawać natychmiast na podgrzanym talerzu z dodatkiem puree i sałatki.

Smacznego!

Filet z indyka z sherry

środa, 29 lutego 2012

Dziś na zakończenie akcji arabskiej organizowanej przez Pannę Malwinnę przygotowaliśmy wspólnie Shish tawuk – szaszłyki z kurczaka i papryki.  Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę. Marynatę, przed wrzuceniem do niej kurczaka można spróbować i ocenić czy taki stopień kwaśności nam odpowiada, i ewentualnie zmienić proporcje, jednak nie sądzę, żeby byłą taka potrzeba. Ja szaszłyki podałam z chlebkami naan i sałatką z fasolki w arabskim stylu, na które przepisy podam w najbliższym czasie.

Zapraszam na pyszne szaszłyki razem z Maggie, Anią, Michał, Dobromiłą, Mopsem w kuchni,  Emmą, Pelą, Mirabelką, Pluskotką, i naszą organizatorką Panną Malwinną. Dziękuję wam wszystkim za kolejne świetne wspólne gotowanie :) 


Shish tawuk (shish tawoug)

 Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe papryki

  

 Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w 2,5cm kostkę.  Składniki marynaty wymieszać (można spróbować czy smakowo Wam odpowiada i ewentualnie zmienić trochę proporcje) i wymieszać z kurczakiem. Zakryć folią i schować do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie paprykę pokroić w nieduże kawałki, a patyczki do szaszłyków namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Nadziewać na przemian kurczaka i paprykę. Szaszłyki piec ok. 10 - 12 minut w 180st. C pod grillem lub smażyć na patelni grillowej z każdej strony. Podawać z sałatką i płaskim chlebem typu pita lub naan.

Smacznego!

 Shish tawuk (shish tawoug)

wtorek, 28 lutego 2012

Dziś znów gotujemy wspólnie. Razem z - Michałem, Anią, Mirabelką, Emmą, Dobromiłą, Shinju i Panną Malwinną przyrządziłam sambouseki – libańskie pieczone pierożki z mięsno-warzywnym nadzieniem. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Farsz soczysty, wyraźnie doprawiony, ale zupełnie nie ostry otulony złotym ciastem drożdżowym. Zdecydowanie bardzo smakowita propozycja dla wszystkich wielbicieli arabskiej kuchni, a także tych, którzy chcieliby się do niej przekonać :)

Przepis znaleziony przez Malwinnę pochodzi stąd, ja podaję z własnymi zmianami. Przepis dodaję do II festiwalu kuchni arabskiej.


 Sambousek

Składniki:

Ciasto:

  • 420g mąki
  • 8g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki + 4 łyżki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 1 mała cebula
  • 250g mielonego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa obranego z udek, a kości można wykorzystać do domowych kostek rosołowych)
  • 200g cukinii (lub 100g cukinii i 70g bakłażana)
  • 100g zielonej papryki – użyłam 1 czerwoną upieczoną paprykę obraną ze skórki
  • 1 pomidor – użyłam 2 pomidory z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki orzechów piniowych – zamieniłam na pistacje
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki przyprawy siedem smaków (można zrobić samemu z tego przepisu)
  • Sól
  •  jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

 

Sposób przyrządzenia:

W 4 łyżkach wody rozpuścić cukier i drożdże, odstawić do ruszenia. W misce wymieszać mąkę z solą i olejem, na coś na kształt kruszonki. Dolać zaczyn i stopniowo dolewać wodę zagniatając elastyczne, nieklejące ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i warzywa pokroić w drobną kostkę.  Olej rozgrzać na patelni i dodać cebulkę. Gdy ta się zezłoci dodać mięso i smażyć do zarumienienia. Dodać cukinię i paprykę i smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidora i przecier, posiekane orzechy i przyprawy. Smażyć ok. 5 minut, aż woda odparuje, a farsz nie będzie zbyt mokry. Ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na omączonym blacie na grubość 3mm. Wycinać kółka, nakładać na środek farsz i sklejać pierożki. Można brzegi przed sklejeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, aby pierożki nie rozklejały się w trakcie pieczenia. Ulepione pierożki odstawić przykryte ściereczka na 30 minut do napuszenia. Piec 13-15 minut w temperaturze 230st. C. Podawać z zupą lub sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Sambousek

Sambousek

sobota, 14 stycznia 2012

Dziś na obiad pyszne mięso. Kurczak w najlepszym wydaniu. W postaci, która zachowuje jego znakomite wartości odżywcze, nie dokłada niepotrzebnego tłuszczu, a jednocześnie sprawia, że jest mięso jest soczyste i pełne smaku. Pyszne. Pieczenie w folii aluminiowej sprawia, że mięso pozostaje pełne soków i smaku, a farsz w środku dodaje nie tylko smaku, ale także dodatkowej wilgoci mięsu. Takiemu kurczakowi nie potrzeba wielu dodatków – wystarczy puree ziemniaczane i sałata z sosem vinaigrette.  Jeżeli chcemy, aby cały posiłek pozostał dietetyczny wystarczy zrezygnować z ziemniaków, i zastąpić je np. bukietem warzyw gotowanym na parze. I macie obiad pełen witamin, wartości odżywczych za to o niewielkiej zawartości kalorii.


 Soczyste roladki z kurczaka z papryką

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 40g pleśniowego, kremowego sera (ja użyłam rougette, ale nada się chociażby camembert) – w jeszcze mniej kalorycznej wersji można użyć chudej mozzarelli lub nawet serka wiejskiego
  • ½ małej cukinii
  • ⅓ czerwonej papryki
  • ⅓ żółtej papryki
  • ½ niedużej cebulki lub 1 szalotka
  • ½ łyżki masła
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię, cebulę i obie papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać warzywa i smażyć 5-6 minut. aż woda odparuje, a warzywa lekko zmiękną. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Odkroić polędwiczki z kawałkiem filetu, filetu przekroić na pół, zostawiając 1 cm w całości i rozłożyć jak książkę. Rozbijać mięso przez 2 kawałki folii spożywczej.  Każdy filet umieścić na kawałku folii aluminiowej, oprószyć solą i pieprzem obu stron, nakładać warzywa, na to plasterek sera i zawijać roladkę i szczelnie owijać folią. Układać w formie żaroodpornej złączeniem do góry – dzięki temu, nawet jeśli roladka nie jest szczelnie zawinięta, nic z niej nie wycieknie podczas pieczenia. Piec w 180st C. przez ok. 20 minut dla mniejszych roladek (tych z polędwiczek) i 25 dla większych. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut dla ustabilizowania się soków w mięsie, następnie podawać z ziemniakami lub warzywami oraz sałatą.

Soczyste roladki z kurczaka z papryką

Soczyste roladki z kurczaka z papryką

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011