Przekąski

sobota, 12 maja 2012

Ten płaski chlebek o arabskich korzeniach na pewno przypadnie Wam do gustu. Robi się go łatwo, ciasto jest przyjemne w obsłudze, a smak jest świetny. Doskonały w połączeniu z różnymi daniami kuchni arabskiej (shoarma, shish-tawuk, curry), a obecnie świetnie sprawdzi się do weekendowego grilla. W towarzystwie szaszłyków i sosu tzatziki na pewno docenicie chrupkość chlebka. Porwany doskonały będzie jako dodatek do sałatek (zamiast grzanek). No i gwarantuje Wam, ze nie oprzecie się, żeby pochłonąć chociaż jeden chlebek jeszcze ciepły, tuż po wyjęciu z piekarnika Jak Wam się podoba?


  chlebek Naan

Składniki (źródło):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • Trochę roztopionego masła (do smarowania)
  • opcjonalnie: czosnek, sezam, czarnuszka

 chlebek Naan

chlebek Naan

Sposób przygotowania:

Składniki (bez masła) wymieszać i zagnieść przez ok. 10 minut ciasto. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 6 części i każdą rozwałkować w podłużny, nieregularny placek. Jesli chcemy można je przed pieczeniem obsypać wybranymi przyprawami. Placki piec partiami w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury, najlepiej na kamieniu przez 3-4 minuty – aż pojawią się rumiane bąble. Wyjmować, smarować roztopionym masłem (lub glee) i podawać do dań kuchni indyjskiej lub innych lubianych kompozycji.

Smacznego!

 chlebek Naan

piątek, 16 września 2011

Crostini czyli mini grzanki pochodzące z kuchni włoskiej. Można je robić praktycznie z dowolnym topem i zawsze są pyszne. Warto przygotowując tą przekąskę wykorzystać resztki różnych produktów jakie mamy w lodówce. U mnie akurat była resztka kurek, która na obiad by już nie wystarczyła, a przecież zmarnować ich nie można. Do tego odnalazłam pół serka camembert i pół mozzarelli. Do tego już tylko trochę przypraw, odrobina zielonej pietruszki na wierzch i miałam syty i smaczny podwieczorek. Polecam! Inspirację zaczerpnęłam od dziewczyn z Burczy mi w brzuchu :)


 Crostini z kurkami i serem

Składniki:

  • 1 bagietka lub ciabatta
  • 2-3 garści kurek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • ½ krążka camemberta
  • ½ kulki mozzarelli (lub tylko jeden, bardziej lubiany, ser w całości)
  • oliwa
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę i dodać kurki. Smażyć kilka minut, aż woda z kurek odparuje. Sery pokroić w plasterki, bagietkę na małe kromki. Układać bagietkę na blaszce, smarować każdą kromkę oliwą i kłaść po plastrze wybranego sera. Na wierzch każdej grzaneczki położyć łyżkę kurek i wstawić do piekarnika na ok. 8 minut, Az pieczywo się przypiecze, a ser rozpuści. W tym czasie posiekać natkę pietruszki. Podawać udekorowane pietruszką.

Smacznego!

Crostini z kurkami i serem

Crostini z kurkami i serem

czwartek, 23 września 2010


Te zwykłe z pozoru bułeczki kryją w sobie mnóstwo pysznego pieczarkowego nadzienia. Założę się, że dzieci będą za nimi przepadać, a i dorośli nie odmówią ;) Ciasto w nich jest puszyste i mięciutkie, a farsz bardzo pieczarkowy.  Mogą być pysznym podwieczorkiem, smacznym dodatkiem do zupy, gdy brak drugiego dania lub przekąską dla gości. Pysznie będą smakowały też w połączeniu z czerwonym barszczem.

Przepis zaczerpnięty od Liski.


Bułeczki z pieczarkami

Składniki:

Na bułeczki:

  • 500 g mąki chlebowej
  • 310 ml letniej wody
  • 7g suchych drożdży (lub 15g świeżych)
  • ½ łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Na farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

 

Sposób przyrządzenia:

Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę. Zrobić kopczyk, a w nim wgłebienie. Wsypać do niego sól, drożdże i cukier oraz wlać połowę wody z przepisu. Widelcem energicznie mieszać wodę z mąką zagarnianą z kopczyka aż do uzyskania konsystencji śmietany. Dolać resztę wody i powtórzyć procedurę mieszania widelcem do ponownego uzyskania konsystencji śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w naoliwionej misce, pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie zająć się farszem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oliwy. Pieczarki oczyścić i pokroić w średnią kostkę. Dodać do cebuli i smażyć 15-20minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem (nie żałować pieprzu) i gałką.

Ciasto podzielić na równe części. Każdą część rozpłaszczać na placuszek, nakładać do niego farszu (jak najwięcej) i dokładnie sklejać brzegi. Należy uważać, aby ciasto nie było za cienki, gdyż ponowne wyrastanie dodatkowo naruszy strukturę i podczas pieczenia może wypłynąć farsz. Bułeczki układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.

Smacznego!

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

niedziela, 19 września 2010


Ten dip stanowi bardzo fajne uzupełnienie do wczorajszego przepisu na marchewkę z dipem czosnkowym. Pasuje do marchewki, ale także do chipsów czy nachosów. Ma ciekawy smak awokado, dość kremową konsystencję, a odrobina kwaśnego smaczku z cytryny fajnie uzupełnia słony smak chipsów czy krakersów.

Dip z awokado

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżki śmietany/jogurtu bałkańskiego
  • ½ -1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Awokado przekrajamy na pół wzdłuż pestki i ją wyciągamy. Łyżeczką wyjmujemy miąższ z połówek owocu i umieszczamy w miseczce lub misie blendera. Jeżeli awokado jest miękkie można je rozdrobnić za pomocą widelca na kremową papkę, jeśli nie jest jeszcze mocno dojrzałem łatwiej będzie wszystkie składniki zblendować.  Dodajemy sok z połówki cytryny, śmietanę (lub jogurt) i sól i pieprz do smaku. Mieszamy z papką z awokado lub całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej dość gładkiej konsystencji. Warto spróbować czy wszystkie smaki się równoważą. Dip powinien być wyczuwalnie kwaśny, żeby łamać słony smak przegryzek, czy słodki posmak marchewki, lekko słony i dość kremowy. W razie potrzeby można skorygować ilość jogurtu czy cytryny.

Smacznego chrupania :)

Dip z awokado

Dip z awokado

sobota, 18 września 2010


Wpadają do Was goście? Robicie babski wieczór z pogaduchami, drinkami i przegryzkami? A może znudził Wam się popcorn pogryzany wieczorem do filmu i chcielibyście go czymś zastąpić? Mam świetną propozycję. Chrupie, smakuje i jest nawet stosunkowo zdrowa :)

Połączenie może niektórych zdziwić, ale gwarantuję, że te smaki idealnie się komponują. Kidey pierwszy raz podałam takie marchewki podczas babskiego wieczoru, dziewczyny patrzyły się bykiem nieprzekonane, a teraz marchewki schodzą zawsze jako pierwsze, a przepis na poszedł w świat i jest serwowany u nich do filmów czy pogaduch.

Do takich chrupaczy można pokroić też np. seler naciowy, ogórka wężowego ze skórką, cukinię, paprykę, a także zrobić więcej różnych dipów. Jutro zamieszczę również przepis na dip z awokado.


Marchewka z dipem czosnkowym

Składniki:

  • Marchewka (seler naciowy, ogórek wężowy, papryka, itp.)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany/jogurtu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka dowolnego dżemu (najlepiej z kwaskowatym posmakiem)
  • 2 ząbki czosnku (dla mniej odpornych 1, dla bardziej 3)
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki dipu i wymieszać. Odstawić do przegryzienia.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości słupki.

Podawać marchewkę z dipem do maczania.

Smacznego chrupania!

Marchewka z dipem czosnkowym

 
1 , 2
Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011