Wpisy z tagiem: krówki

piątek, 25 marca 2011


Lubię muffiny za prostotę ich wykonania. I za to, że wszyscy je lubią. No i oczywiście za to, że są pyszne. I jeszcze dlatego, że można zawsze robić nową kombinację zmieniając szczegóły w podstawowym przepisie lub całą podstawę przepisu. I tym razem zmieniłam całość. Banany wykorzystałam nie w formie kawałków owoców, na które się nadziewamy podczas jedzenia, ale jako papkę będącą „zwilżaczem” ciasta. Za pierwszym razem zrobiłam je ze zwykłej mąki pszennej, jednak gdy odkryłam, że za sprawą bananów muffinki te są bardzo wilgotne i dość ciężkie doszłam do wniosku, że są po prostu idealne do zrobienia ich z mąki razowej, dzięki czemu wychodzą zdrowsze i równie pyszne. A te rozpłynięte w środku krówki są uwieńczeniem całości, i nutką słodyczy, która dodaje im charakteru. Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek – świetnie sprawdzą się w formie małej słodkiej przekąski. Przepis podpatrzony tutaj.

Przypominam jednocześnie o KONKURSIE i zachęcam do wzięcia udziału.


Muffiny bananowe z krówkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (ewentualnie można zastąpić zwykłą)
  • 100g cukru brązowego (jeśli wolicie słodkie muffiny można dodać więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 spore mocno dojrzałe banany
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 15-16 (kruchych) krówek

 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nastawić na 200st. W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia i soda). Banany umyć, obrać, połamać na mniejsze części i umieścić w misie blendera. Zmiksować na papkę, po czym dodać olej i jajka i zmiksować całość ponownie. Jeżeli nie macie blendera, możecie banany rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać z resztą składników. Krówki wyjąć z papierków i każdą przekroić na pół. Składniki suche i mokre wymieszać na tyle, żeby się połączyły, ale zostały jeszcze grudki. Do foremek na muffiny (jeśli nie są silikonowe to natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami) nakładać łyżkę ciasta, wkładać po 2 kawałki krówki i przykrywać 2 łyżką ciasta (w sumie napełniać foremki do ¾ wysokości). Krówek nie warto dzielić na większe części i umieszczać w większej ilości w muffinkach, gdyż będą z nich wypływać. Piec 20 minut w 200st C.

Smacznego!

Muffiny bananowe z krówkami

Muffiny bananowe z krówkami

Tagi

Świętujemy!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
IV Bar Sałatkowy- Wigilijnie i świątecznie 2011